Ο Σασσόλι απαιτεί «εξηγήσεις» από τις ΗΠΑ για την άρνηση χορήγησης βίζας στον Κούλογλου

Η EURACTIV επικοινώνησε με τον Κούλογλου και τον ρώτησε γιατί ο Σασολί, πρώην δημοσιογράφος και στην Ιταλία, αναφέρεται στην επιστολή του στην προηγούμενη δημοσιογραφική του δραστηριότητα. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζητά «σαφείς εξηγήσεις» από τον υπηρεσιακό πρέσβη των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες για τους λόγους για τους οποίους ένας Έλληνας ευρωβουλευτής της Αριστεράς δεν λαμβάνει βίζα προκειμένου να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, όπως πληροφορήθηκε η EURACTIV.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας της Αριστεράς, δεν έχει λάβει βίζα για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ ακόμη και για αποστολές που αποτελούν μέρος των κοινοβουλευτικών του δραστηριοτήτων από τότε που εξελέγη νομοθέτης της ΕΕ το 2014.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν του αρνήθηκαν τη χορήγηση βίζας για να ταξιδέψει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Σεβόμενος πλήρως τις διαδικασίες χορήγησης βίζας από τις ΗΠΑ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να σας ζητήσω να δώσετε στον κ. Κούλογλου σαφείς εξηγήσεις για τις αποφάσεις να μην του χορηγείται βίζα», έγραψε ο Sassoli σε επιστολή που είδε η EURACTIV.

Ο Σασολί τόνισε ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και να αποκλειστεί η εντύπωση ότι “θα μπορούσε να είναι η δουλειά του ως δημοσιογράφος, η οποία είναι η βασική αιτία των επανειλημμένων απορρίψεων των αιτήσεων βίζας του”.

«Η κατάσταση ενός εκλεγμένου Ευρωπαίου βουλευτή, στον οποίο δεν χορηγείται βίζα στις ΗΠΑ, είναι ατυχής», κατέληξε ο Sassoli.

Ενοχλητικά ντοκιμαντέρ;

Η EURACTIV ρώτησε τον Κούλογλου γιατί ο Σασολί, πρώην δημοσιογράφος και ο ίδιος στην Ιταλία, αναφέρεται στην επιστολή στην προηγούμενη δραστηριότητά του ως δημοσιογράφου, αλλά ο αριστερός ευρωβουλευτής δεν μπορούσε να δώσει κάποια εξήγηση και δήλωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί του έχει στερηθεί η χορήγηση αμερικανικής βίζας.

“Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν έχω κανένα σκελετό στην ντουλάπα μου και η άρνηση χορήγησης βίζας είναι πιθανότατα αντίποινα λόγω του δημοσιογραφικού μου παρελθόντος”, δήλωσε.

«Γνωρίζω επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν διαμαρτυρηθεί στις ελληνικές για διάφορα ντοκιμαντέρ που παρήγαγα στο παρελθόν, όπως τα ντοκιμαντέρ “25 ψέματα για να πουλήσουν έναν πόλεμο”, “Whisteblowers” και “Apology of an economic hit man”», πρόσθεσε ο Κούλογλου.

(επιμέλεια: Ματθαίος Τσιμιτάκης)