Ο Εμανουέλ Μακρόν καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ «στο κλαμπ της πολυμέρειας»

"Πιστεύω ότι [η πολυμέρεια] είναι η νόμιμη θέση για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. [EPA-EFE / GONZALO FUENTES]

ΠΑΡΙΣΙ

«Πιστεύω ότι [η πολυμέρεια] ταιριάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», δήλωσε ο Μακρόν, μπροστά στην Καμάλα Χάρις, στην εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού που ξεκίνησε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.

Η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στο Παρίσι την Τρίτη για να ολοκληρώσει το έργο της συμφιλίωσης μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ, ύστερα από την κρίση των υποβρυχίων που είχε προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ιστορικών εταίρων.

«Συμφωνούμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι η συνεργασία μας είναι απολύτως ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ξεκινώντας μια συνάντηση μιάμισης ώρας με την Καμάλα Χάρις.

«Πιστεύω – και μοιραζόμαστε αυτό το όραμα – ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής πλούσιας σε προκλήσεις αλλά και σε ευκαιρίες», απάντησε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

Μετά από μια πρώτη επίσκεψη την Τρίτη στο Ινστιτούτο Παστέρ, για να συναντηθεί με Αμερικανούς και Γάλλους ερευνητές που εργάζονται πάνω στο Covid-19 και μια στάση στο αμερικανικό νεκροταφείο στη Σουρέν, όπου έχουν ταφεί 1.500 στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Χάρις παρακολούθησε τις τελετές μνήμης για την Ημέρα της Εκεχειρίας του Μεγάλου Πολέμου στους πρόποδες της Αψίδας του Θριάμβου, στις οποίες προήδρευσε ο αρχηγός του κράτους. Η Καμάλα Χάρις θα επιστρέψει αεροπορικώς στις ΗΠΑ το Σάββατο.