Ο Μπορίσοφ επιλέγει τη Γκεοργκίεβα ως υποψήφια για τη θέση του Γ.Γ του ΟΗΕ

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ πρότεινε σήμερα ως υποψήφια της Βουλγαρίας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με την υποψηφιότητα της Ιρίνα Μπόκοβα, Γενικής Διευθύντριας της Unesco, η οποία ήταν μέχρι τώρα η επίσημη υποψήφια της Βουλγαρίας. Ο Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι θα άλλαζε επιλογή εάν η Μπόκοβα δεν έβγαινε πρώτη ή δεύτερη στην ανεπίσημη ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών που έγινε τη Δευτέρα. Τελικά, η Μπόκοβα ήρθε έκτη.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είχε δεχθεί έντονες πιέσεις από το ΕΛΚ και το Open Society Foundation του Τζορτς Σόρος, προκειμένου να αλλάξει επιλογή και να προτείνει τη Γκεοργκίεβα.

Σε ημερίδα του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτοφ υποστήριξε ανοικτά την υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα, ενώ ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέγιεφ απέφυγε να αναφέρει το όνομά της, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε πως η Βουλγαρία έχει μια ισχυρή γυναικεία υποψηφιότητα.

Η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ είπε στο Βούλγαρο πρέσβη ότι εάν επιθυμεί την αντικατάσταση της Μπόκοβα πρέπει να συμπληρώσει ένα φάκελο στον οποίο θα ανακοινώνει την παραίτησή της. Η ίδια, όταν ρωτήθηκε, απάντησε ότι δε βλέπει κάποιο σημαντικό λόγο για να αποσύρει την υποψηφιότητά της. «Η Βουλγαρία θα γίνει περίγελος εάν κατεβάσει και δεύτερη υποψηφιότητα. Ο πρωθυπουργός έχει παραπλανηθεί από εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Γκεοργκίεβα, η οποία παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη βδομάδα, δεν αρνείται πλέον ότι επιθυμεί να είναι υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Είναι ωστόσο αβέβαιο ποιον θα επιλέξει ο Γιούνκερ να την αντικαταστήσει στην Επιτροπή, ενώ εκπρόσωποι της Επιτροπής έχουν αρνηθεί ότι η Γκεοργκίεβα έκανε εκστρατεία για τη συγκεκριμένη θέση όσο είναι στην αντιπροεδρία.

X