Ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ κρατάει αποστάσεις για τον πόλεμο στη Συρία

Φέρεται να οπισθοχωρεί ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στις προτροπές του για διαδηλώσεις έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος του SPD δέχθηκε προειδοποίηση από το κόμμα του τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου να διαχειριστεί προσεκτικά το θέμα της Συρίας και να μην αναμίξει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Μετά την προειδοποίηση, ο Γκάμπριελ θα συνεχίσει να προσκαλεί σε διαδηλώσεις, χωρίς όμως να αναφέρει τις πρεσβείες.

Αναφορικά με τη στάση που έχει κρατήσει, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Γκάμπριελ, όπως ο Γιούγκεν Χάρντ (CDU), υπέυθυνος για ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων, τον κατηγορούν ότι δεν ονοματίζει τη Ρωσία ως ένα βασικό υπαίτιο για τα εγκλήματα στη Συρία.

Επίσης, ο υπεύθυνος εξωτερικών υποθέσεων των Πρασίνων άσκησε κριτική για το γεγονός ότι «συμπεριφέρεται σα να είναι δύο οι δυνάμεις που έχουν την ευθύνη για τον πόλεμο στη Συρία», ενώ πρόσθεσε ότι παίζει το παιχνίδι  της Ρωσίας.

Ο Γκάμπριελ παρουσίασε το σχέδιο στο κόμμα του την προηγούμενη εβδομάδα, όπου σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι συμμετέχοντες, δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τα γεγονότα στη Συρία. Για παράδειγμα, υποστήριξε θερμά τις διαδηλώσεις κατά του CETA, ενώ δεν αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο, όταν αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Συρία.

Στις 8 Οκτωβρίου διοργανώνεται ευρεία αντιπολεμική διαδήλωση στο Βερολίνο, η οποία θα διεξαχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τα εγκλήματα στη Συρία. Οι διοργανωτές κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση ότι έχει μία αυξανόμενη παρουσία στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη και στο Μάλι. Όπως προσθέτει η ανακοίνωση, σε αυτές τις επιχειρήσεις οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι συνεχώς εμπλεκόμενοι, όπως και η Γερμανία.

Αντιθέτως, η Ρωσία αναφέρεται στην ανακοίνωση ως μία ανεξάρτητη δύναμη σε αυτή την παγκόσμια διαμάχη, κάτι που παραδέχθηκε και εκπρόσωπος της αντιπολεμικής πρωτοβουλίας.