Νέες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία

Περίπου 3.000 Καταλανοί διαδήλωσαν την Κυριακή στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας. [EPA-EFE/ Marta Perez]

Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη την Κυριακή για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής της Καταλονίας και να θυμίσουν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου 2017.

Η ψηφοφορία, η οποία κηρύχθηκε τότε αντισυνταγματική από τις ισπανικές αρχές και στιγματίστηκε από συγκρούσεις μεταξύ πολιτών  και των δυνάμεων ασφαλείας έξω από τα εκλογικά κέντρα, οδήγησε στην σύλληψη ή τη δίωξη πολλών ηγετών του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Οι διαδηλωτές φώναξαν επίσης συνθήματα υπέρ του Πουτζδεμόν, ο οποίος πρόκειται να εμφανιστεί τη Δευτέρα στο δικαστήριο στη Σαρδηνία της Ιταλίας όπου θα εκδικαστεί το αίτημα της Μαδρίτης για την έκδοσή του. Ο Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής και διαμένει στο Βέλγιο, παραμένει εξόριστος σε φυγή από το ισπανικό σύστημα δικαιοσύνης, το οποίο τον κατηγόρησε για φερόμενες ποινικές ευθύνες κατά τη διάρκεια των γεγονότων  του 2017.

Τον Οκτώβριο του 2019, το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε εννέα άλλους Καταλανούς ηγέτες σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 9 και 13 ετών για ανταρσία σε σχέση με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, αν και η ισπανική κυβέρνηση τους απένειμε χάρη τον περασμένο Ιούνιο.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την Κυριακή σε  «συνεχιζόμενη λαϊκή κινητοποίηση» για την επίτευξη «αμνηστίας» των καταδικασθέντων και το τέλος της «ατιμωρησίας, τόσο της αστυνομίας όσο και της δικαιοσύνης για τις μεθόδους καταστολής» ενάντια στους Καταλανούς αυτονομιστές.