Νέα σύνοδο με τον Πρόεδρο της Κίνας βλέπει ο Τραμπ

[EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS]

Πρόοδο στις μεταξύ τους συνομιλίες είχαν ΗΠΑ και Κίνα κατά τη διήμερη επαφή τους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει ότι μία νέα Σύνοδος σε επίπεδο Προέδρων ίσως είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της οικονομικής διαμάχης, μέσα στον επόμενο μήνα.

Ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις τους, ο Robert Lighthizer, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, σημείωσε ότι οι συνομιλίες του με τον Κινέζο Αντιπρόεδρο Λιου Χι, επικεντρώθηκαν στις αμερικανικές απαιτήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από το Πεκίνο – όπως να μπει φρένο στη μεταφορά τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Lighthizer δεν ανέφερε εάν υπήρξε συγκεκριμένη παραχώρηση από το Πεκίνο, ενώ είπε ότι αυτός και ο Στίβεν Μνούτσιν, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στο Πεκίνο μετά τον εορτασμό της νέας χρονιάς στην Κίνα, στις αρχές Φεβρουαρίου, για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε την πιθανότητα νέας Συνόδου με τον Σι Τζίνπινγκ.

«Νομίζω ότι πιθανότατα η τελική συμφωνία θα γίνει, εάν γίνει, μεταξύ εμού και του Προέδρου Σι», είπε από το Οβάλ Γραφείο.

Εάν δεν επιλυθούν οι εμπορικές διαφορές τους, μέχρι την 1η Μαρτίου, οι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ ύψους 200 δις. δολαρίων θα αυξηθούν από το τρέχον 10% σε 25%.

X