Νέα σενάρια για LNG στη Βουλγαρία

[Reuters]

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε τη Δευτέρα (29 Απριλίου) ότι η χώρα του θα μπορούσε να εισάγει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, εάν η τιμή ήταν ανταγωνιστική, ανέφερε ο εταίρος ενημέρωσης της EURACTIV στη Βουλγαρία, Dnevnik.bg.

Ο ίδιος υπαινίχθηκε ότι οι αμερικανικές επιδοτήσεις θα μπορούσαν να είναι η λύση και ότι υπήρχαν διαθέσιμα αμερικανικά κονδύλια ύψους 1 δις δολαρίων, αλλά πρόσθεσε μόνο ότι «ξεκινάμε απλώς τη συζήτηση».

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε επίσης ότι στις 20 Μαΐου θα ξεκινήσει επίσημα η κατασκευή της διασύνδεσης Βουλγαρίας-Ελλάδας. Ο καθυστερημένος αγωγός θα πρέπει να φέρει αζερικό φυσικό αέριο από τον Νότιο Διάδρομο Αερίου, αλλά θα μπορούσε επίσης να φέρει αέριο από την Ελλάδα στον «Βαλκανικό» κόμβο φυσικού αερίου, που πρόκειται να κατασκευαστεί κοντά στο λιμάνι της Βάρνας.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

Η Βουλγαρία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα εξαρτάται διπλά από τη Ρωσία και την Τουρκία όταν οι ροές αερίου θα αναδιοχετευθούν. Μέχρι τώρα, η Βουλγαρία υπήρξε χώρα διέλευσης για ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία. Όμως, μόλις τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο σκέλος του τουρκικού αγωγού, η Ρωσία αναμένεται να τερματίσει τη διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας και η Βουλγαρία θα προμηθεύεται μέσω της Τουρκίας.

Το αρχικό σχέδιο της Ρωσίας ήταν να φέρει το φυσικό αέριο στη Βάρνα μέσω του λεγόμενου Νότιου αγωγού, αλλά η Βουλγαρία έχασε από την Τουρκία, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε πολλές παρατυπίες στη βουλγαρo-ρωσική διακυβερνητική συμφωνία για το Νότιο Αγωγό.

X