Νέα μέτρα ασφαλείας εξετάζει η Γερμανία στον απόηχο των επιθέσεων του Ιουλίου

Ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 κρατίδια της Γερμανίας θα συζητήσουν σχέδια για τον καλύτερο εξοπλισμό των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών θα  προτείνει σήμερα (11 Αυγούστου) μέτρα ασφαλείας που αποσκοπούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες του κόσμου μετά τις δύο ισλαμιστικές επιθέσεις και το μακελειό στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Τόμας ντε Μεζιέρ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν ταχύτερη απέλαση των αλλοδαπών οι οποίοι θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια.

Μέχρι τον περασμένο μήνα, η Γερμανία είχε γλιτώσει από ισλαμιστικές επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες που υπέστησαν η Γαλλία και το Βέλγιο.

Ωστόσο στα τέλη Ιουλίου, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη δύο επιθέσεων – μια σε τρένο κοντά στο Wuerzburg και μια σε μουσικό φεστιβάλ στο Ansbach – κατά την οποία αιτούντες άσυλο τραυμάτισαν συνολικά 20 άτομα.

Επιπλέον, ακολούθησε επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην πόλη του Μονάχου κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι από έναν 18χρονο γερμανοιρανό ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και είχε εμμονή με τις μαζικές δολοφονίες.

Τα επεισόδια έστρεψαν την προσοχή στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εισροή περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών στη Γερμανία το περασμένο έτος, εκ των οποίων οι περισσότεροι προσπαθούσαν  να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αν και η εισροή έκτοτε έχει μειωθεί.

Ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 κρατίδια της Γερμανίας θα συζητήσουν σχέδια για τον καλύτερο εξοπλισμό των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων. Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τον αριθμό της ομοσπονδιακής αστυνομίας κατά 10% σε διάστημα τριών-τεσσάρων χρόνων.

«Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Το επίπεδο συναγερμού για την τρομοκρατία είναι υψηλό. Η αστυνομικές αρχές έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ σε δημοσιογράφους στη Βρέμη, προσθέτοντας ότι περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Μέτρα με «άρωμα» εκλογών;

Η καθημερινή εφημερίδα Koelner Stadt-Anzeiger παρέθεσε πηγές του κυβερνητικού συνασπισμού σύμφωνα με τις οποίες ο Ντε Μεζιέρ επιθυμεί την έγκριση του πακέτου των νέων μέτρων πριν από τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2017.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με μια έκθεση στην εφημερίδα Bild η οποία αναφέρει ότι οι προτάσεις θα καταστήσουν ευκολότερη την απέλαση αλλοδαπών.

Η εισροή προσφύγων μουσουλμανικής κυρίως καταγωγής και οι ισλαμιστικές επιθέσεις στη Γαλλία και στο Βέλγιο αυτό και το περασμένο έτος έχουν καταστήσει το θέμα της ασφάλειας μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των Γερμανών πολιτών.

Η εφημερίδα Koelner Stadt-Anzeiger ανέφερε ότι η νέα νομοθεσία θα διευκολύνει επίσης την καταγραφή προσωπικών δεδομένων και την επιτάχυνση της απέλασης των μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.

Η έκθεση ανέφερε ότι θα μπορούσε επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις να επιτρέπεται σε Γερμανούς γιατρούς να σπάνε το ιατρικό απόρρητο και να ενημερώνουν τις αρχές εάν οι ασθενείς τους εκμυστηρευτούν πιθανές εγκληματικές ενέργειες, σύμφωνα με τη Bild.

Τα μέτρα βασίζονται σε ένα σχέδιο εννέα σημείων το οποίο ανακοίνωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τις επιθέσεις, ανέφερε η εφημερίδα.

Ξεχωριστά, οι κεντροδεξιοί υπουργοί εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων έχουν υποβάλει μια λίστα 27 αιτημάτων για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Σε αυτά συγκαταλέγονται η πρόσληψη επιπλέον 15.000 αστυνομικών μέχρι το 2020 και η μεγαλύτερη επιτήρηση μέσω καμερών παρακολούθησης κόμβων μεταφορών και δημοσίων χώρων, σύμφωνα με αντίγραφο του σχεδίου που έχει στα χέρια του το πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί ζητούν επίσης την απαγόρευση του νικάμπ για τις γυναίκες και την ανάκληση νόμου ο οποίος επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις τη διπλή υπηκοότητα για γερμανούς πολίτες – μέτρα τα οποία είναι πιθανό να αποδειχθούν αμφιλεγόμενα.

Οι υπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων πρόκειται να συναντηθούν με τον Ντε Μεζιέρ στις 18 Αυγούστου. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι το έγγραφο, η «διακήρυξη του Βερολίνου» όπως το αποκαλούν, βρίσκεται ακόμα υπό διαβούλευση.