Νέα ενοχοποιητικά στοιχεία για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

zoran_zaev

Κασέτες που φέρεται να καταδεικνύουν τον πλήρη έλεγχο της δικαστικής εξουσίας από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι διαθέτει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για το δεύτερο αρχείο σχετικών στοιχείων που κατέθεσε ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Zoran Zaev αφού είχε κατηγορηθεί προηγουμένως (31 Ιανουαρίου) από τον Πρωθυπουργό Nikola Gruevski και την αστυνομία για συνομωσία με ξένη υπηρεσία κατασκοπείας με σκοπό να ρίξει την κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Zaev δημοσίευσε αποσπάσματα από παράνομα καταγεγραμμένες συνομιλίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο ίδιος να μιλάει  με δημοσιογράφους και μέλη της οικογένειάς του. Κατηγόρησε  την κυβέρνηση Gruevski ότι υπέκλεψε τις συνομιλίες 20.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, θρησκευτικών ηγετών και πολιτικών.

>>Διαβάστε: Αντιπολίτευση ΠΓΔΜ: O Gruevski διέταξε μαζικές υποκλοπές

Η κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες, αλλά η Δύση παρακολουθεί στενά τους χειρισμούς της όσον αφορά στο σκάνδαλο, δεδομένης της επιδίωξης της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, ο Zaev δημοσίευσε ηχητικά αποσπάσματα από πέντε τηλεφωνικές συνομιλίες που αφορούν σε έναν αναπληρωτή πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και άλλων, που  μιλούν για την «τακτοποίηση» δικαστικών υποθέσεων και την τοποθέτηση δικαστών σε ανώτερες θέσεις.

[blockquote style=”2″]«Οι υποκλαπείσες συνομιλίες επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι οι πολίτες και η κοινή γνώμη γνωρίζουν και έχουν αισθανθεί στο πετσί τους», δήλωσε ο Zaev  σε συνέντευξη Τύπου.[/blockquote]

«Θα πειστείτε για την άμεση σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας», είπε.«Θα ακούσετε τι είδους έλεγχο ασκούν αυτοί οι άνθρωποι, με επικεφαλής τον Gruevski, στα δικαστήρια και το δικαστικό σύστημα», κατέληξε.

Ο δε Gruevski, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία της βαλκανικής χώρας από το 2006, τον περασμένο μήνα κατηγόρησε τον Zaev ότι προσπαθεί να τον εκβιάσει  για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συνομιλιών  που είχαν οι δύο άνδρες τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο. Υποστήριξε ότι o Zaev απείλησε να χρησιμοποιήσει αντικυβερνητικές πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια μιας ξένης υπηρεσίας κατασκοπείας. Ο Zaev απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι  αρχές προσπαθούν να τον αποτρέψουν από τη δημοσίευση ενοχοποιητικών στοιχείων για την κυβέρνηση.

Σημειωτέον ότι Εισαγγελέας της ΠΓΔΜ έχει προειδοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη δίκη, κάτι που δημοσιογράφοι και διπλωμάτες μεταφράζουν ως απόπειρα «να πνίξουν»  κάθε υλικό που απελευθερώνεται από τον Zaev.

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία  [Social Democrat Union of Macedonia]