Νέα διαμεσολάβηση Μέρκελ σε Ελλάδα-Τουρκία

Φωτογραφία με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Τουρκίας. [Euro2day.gr]

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να δώσει ένα πιο επίσημο χαρακτήρα στις τεχνικές συνομιλίες που ήδη διεξάγονται, και να επανεκκινήσει μεσολαβητική προσπάθεια ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές τόσο από το Βερολίνο, όσο και από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν πει το «ναι» στην νέα γερμανική προσπάθεια με την Αθήνα να βάζει ως προϋπόθεση χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης, ενώ αργότερα έγινε γνωστό και από την γειτονική χώρα ότι υπήρξε επικοινωνία της καγκελαρίου με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τις τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόσκληση από τον αξιωματούχο της Καγκελαρίας Γιαν Χεκερ στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, και στον εκπρόσωπο του Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν Ιμπραχίμ Καλίν, ώστε να παραβρεθούν σε τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησαν οι πηγές, οι συνομιλίες ανεβαίνουν βαθμίδα από το τεχνικό επίπεδο στο διπλωματικό επίπεδο.

Την πρόθεση της φέρεται να εξέφρασε η κ. Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Κατά τη Καγκελαρία, η απόσυρση του Oruc Reis είναι ένα θετικό βήμα ενώ η ανανέωση της τουρκικής Navtex στην Κύπρο δεν αφορά στα Ελληνοτουρκικά!

Ηδη, λένε πληροφορίες, διεξάγονται άτυπες συνομιλίες ανωτάτου επιπέδου μεταξύ Μέρκελ- Μητσοτάκη και Μέρκελ-Ερντογάν καθώς και Μέρκελ-Μακρόν σε τηλεφωνικό όμως επίπεδο. Στόχος, κατά τις ίδιες πηγές, να υποχωρήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις από όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας κατά «απαίτηση» του Τούρκου προέδρου, ο οποίος φέρεται να συμφώνησε στον διάλογο με όλα τα θέματα στο τραπέζι.

Πιο συγκρατημένη εμφανίστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, που επέμεινε σε κοινή γραμμή με την Κύπρο και σε διασφαλίσεις ότι θα τεθεί χρονοδιάγραμμα υποχωρήσεων προς την Τουρκία προκειμένου να δείξει ότι η αποχώρηση του Oruc Reis δεν είναι «one off» κίνηση.

Μένει να δούμε, εάν αυτή η νέα προσπάθεια φέρει αποτελέσματα ή έχει ως στόχο να ροκανίσει τον χρόνο ως στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου ώστε να δοθεί παράταση στις διπλωματικές προσπάθειες και να αποφευχθούν τα λεγόμενα «περιοριστικά μέτρα» κατά της Τουρκίας.

Επίσης, σε ερώτηση του Εuro2day.gr, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία για συνάντηση της κ. Μέρκελ και του κ. Μακρόν, που ως είθισται, συναντιούνται πριν από κάθε Συνοδό Κορυφής ούτως ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και να χαράξουν κοινή πολιτική γραμμή.

X