Νατοϊκή πηγή: «Προσωρινό» το τουρκικό βέτο για Φινλανδία – η Άγκυρα παζαρεύει τα αμερικανικά F-16

Εάν αρθεί το εμπόδιο στις πωλήσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βέτο θα πέσει, είπε η πηγή του ΝΑΤΟ. [Shutterstock/Gints Ivuskans]

Τα εμπόδια που βάζει η Τουρκία στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι μόνο «προσωρινά» και στην πραγματικότητα συνδέονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άγκυρα για την απόκτηση όπλων από τις ΗΠΑ, δήλωσε πηγή του ΝΑΤΟ στο EURACTIV.

Η Τουρκία ζήτησε τον Οκτώβριο να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της, στα οποία η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής απέφυγε να απαντήσει.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Τουρκία, έγινε αμφιλεγόμενη μετά την απόκτηση του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Εάν αρθεί το εμπόδιο στις πωλήσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βέτο θα πέσει, είπε η πηγή του ΝΑΤΟ.

Πέρα από την Τουρκία, καμία άλλη χώρα-μέλος δεν έχει εκφράσει αντίθεση στη διεύρυνση. Ωστόσο, οι νομοθετικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να βάλουν φρένο, καθώς και τα 30 εθνικά κοινοβούλια πρέπει να συζητήσουν και να ψηφίσουν για το θέμα και στη συνέχεια να επικυρώσουν την αίτηση των δυο χωρών για ένταξη.

Ένταξη μέχρι τέλη του έτους;

Σε τεχνικό επίπεδο, δεν υπάρχουν εμπόδια που δεν είναι εύκολο να επιλυθούν από τη στιγμή που και οι δύο χώρες ενταχθούν, λένε διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, και οι προσδοκίες είναι ότι και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Πολλά μέλη ελπίζουν ότι αυτή η σκανδιναβική ένταξη θα ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς και οι δύο χώρες είναι ήδη από τους ισχυρότερους και πιο ολοκληρωμένους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Οι στρατοί τους είναι ήδη ως επί το πλείστον διαλειτουργικοί με τα πρότυπα και τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, εν μέρει χάρη στη συμμετοχή τους στη Συνεργασία για την Ειρήνη (PfP) του ΝΑΤΟ από το 1994, στους Εταίρους Ενισχυμένων Ευκαιριών (EOP) 20 χρόνια αργότερα καθώς και είναι τακτικοί συμμετέχοντες σε ασκήσεις της Συμμαχίας.

Θα έφερναν επίσης προηγμένους και καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες στη Συμμαχία και θα πρόσθεταν ναυτική και αεροπορική δύναμη στον Βορρά.

Μόνο οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας είναι 280.000 ατόμων, με εκπαιδευμένες εφεδρείες άλλων 900.000 και στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-18 αμερικανικής κατασκευής. Φέτος, αναμένεται επίσης να εκπληρώσει τον στόχο αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ.

Η Σουηδία δήλωσε ότι θα αυξήσει σημαντικά το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της, επί του παρόντος περίπου 24.000, και θα επιτύχει τον στόχο δαπανών μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά σε μεγάλο βαθμό θα ωφεληθεί από την εγχώρια βιομηχανία όπλων, η οποία έχει κύκλο εργασιών 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως .

Γεωγραφικά, και τα δύο κράτη προσθέτουν στρατηγικά νησιά στη Βαλτική Θάλασσα και βάζουν τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με το εάν ο σουηδικός εναέριος χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή στρατευμάτων ή προμηθειών στη Βαλτική.