Μυστικούς πράκτορες στο εξωτερικό εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

5898810107_65c63d53a7_z.jpg

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζήτησαν χθες τη δημιουργία ενός νέου δικτύου Ευρωπαίων μυστικών πρακτόρων στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια απάντηση στην απειλή των τζιχαντιστών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθούν οι βάσεις για την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 12-13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, η οποία θα καταρτίσει τη στρατηγική των Βρυξελλών σχετικά με τους νέους Ευρωπαίους μουσουλμάνους που μεταβαίνουν σε ζώνες πολέμου στη Μέση Ανατολή ή επιστρέφουν από αυτή με ακραίες ριζοσπαστικές αντιλήψεις στην ΕΕ.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθούν μεταξύ των 28 μελών νέες μέθοδοι ανταλλαγής πληροφοριών.

Μια ιδέα είναι να τοποθετηθούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφάλειας στις αποστολές της ΕΕ στο εξωτερικό και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τρομοκρατικές απειλές.

«Πρέπει να έχουμε ανθρώπους που να μπορούν να μεσολαβούν στο ίδιο επίπεδο με τους πράκτορες ασφάλειας στις χώρες που έχουμε αντιπροσωπείες», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini.

Είπε επίσης ότι η ΕΕ θα τοποθετήσει και ακολούθους ασφαλείας στις ξένες αντιπροσωπείες της προκειμένου να βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο αρνήθηκε ότι πρόκειται για μια «εμβρυακή» κατασκοπική υπηρεσία της ΕΕ.

>>Διαβάστε: Οι μυστικές υπηρεσίες ζητούν «μεγαλύτερο χώρο» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται επίσης η καταστολή για το λαθρεμπόριο όπλων, η στήριξη για την αστυνομία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την αποτροπή πολιτών της ΕΕ να πολεμούν στο εξωτερικό, και την καταστολή του ριζοσπαστικού Ισλάμ στο Διαδίκτυο.

Τις ερχόμενες ημέρες, οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν την πρόβλεψη παρακράτησης των ταξιδιωτικών εγγράφων όποιων Ευρωπαίων πολιτών θέλουν να μεταβούν στη Συρία ή το Ιράκ ή εκείνων που θεωρούνται απειλή για την Ευρώπη.

EurActiv με Reuters