Μπλίνκεν: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας

«Eίναι δίκαιο να αναφέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε αυτό το μέρος του πλανήτη». [Pool/EPA/EFE]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα αναλάβουν «δράση» εάν η Κίνα προβεί σε χρήση βίας κατά της Ταϊβάν για να αλλάξει το status quo, δήλωσε την Τετάρτη (10 Νοεμβρίου) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν ρωτήθηκε σε φόρουμ που διοργάνωσαν οι New York Times αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα. Επανέλαβε τις τακτικές δηλώσεις των ΗΠΑ ότι ο ρόλος της Ουάσινγκτον είναι να διασφαλίσει πως το νησί διαθέτει τα μέσα για να αμυνθεί, όπως απαιτεί η αμερικανική νομοθεσία.

«Ταυτόχρονα, νομίζω είναι δίκαιο να αναφέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε αυτό το μέρος του πλανήτη», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

«Πολλές χώρες, τόσο στην περιοχή όσο και πέραν αυτής, θα έβλεπαν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια χρήσης βίας ως απόπειρα διατάραξης του status quo και ως απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια, και θα αναλάμβαναν κι αυτές δράση σε τέτοια περίπτωση»

Ο Μπλίνκεν δεν είπε, ωστόσο, σε τι είδους δράση αναφερόταν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκάλεσε αναστάτωση τον περασμένο μήνα όταν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας.

Τα σχόλια αυτά φάνηκε να αποκλίνουν από μια μακροχρόνια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποιον τρόπο ακριβώς θα απαντούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε γρήγορα ότι ο Μπάιντεν δεν σήμανε αλλαγή πολιτικής , ενώ ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν άτοπα τα σχόλιά του.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της σημαίνουσας Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ, την περασμένη εβδομάδα έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να είναι λιγότερο διφορούμενη σχετικά με την «υποχρέωση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ταϊβάν από ενδεχόμενη επίθεση της Κίνας».

Τα σχόλια του Μπλίνκεν έγιναν πριν από μια προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, η οποία – όπως δήλωσε στο Reuters πηγή που έχει ενημερωθεί για το θέμα- θα πραγματοποιηθεί μόλις την επόμενη εβδομάδα.
Ερωτηθείς αν η συνάντηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ο Μπλίνκεν είπε ότι «θα γίνει σύντομα», αλλά δεν συγκεκριμενοποίησε.