Μπαρνιέ για Brexit από την Κύπρο: τα ζητήματα και οι λύσεις παραμένουν σταθερές

Μισέλ Μπαρνιέ - Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους [philenews.com - Φιλελεύθερος]

Ο στόχος ήταν και είναι η μη διαταραχή των ζωών των Κυπρίων που ζουν στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων και σε κάθε περίπτωση θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για επίτευξη του στόχου αυτού, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισιέλ Μπαρνιέ, στέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στο Λονδίνο τα ζητήματα και οι λύσεις παραμένουν σταθερές.

Σε κοινές τους δηλώσεις, ο κ. Μπαρνιέ και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης διαμήνυσαν στο Λονδίνο ότι προτιμητέα επιλογή είναι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, υλοποιώντας τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, που θα έχει τις λιγότερο αρνητικές συνέπειες για όλους, αλλά ταυτόχρονα γίνονται ετοιμασίες για άτακτο Brexit.

«Η βασική επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, παραμένει η ίδια, υπάρχουν τρεις επιλογές, συμφωνία, όχι συμφωνία ή καθόλου Brexit», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπαρνιέ.

Ο Γάλλος αρχιδιαπραγματευτής είπε πως η ΕΕ πάντοτε εργαζόταν για μια συμφωνία, καθώς θεωρεί πως η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης θα δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το χρόνο για μια συντεταγμένη αποχώρηση με σεβασμό των υποχρεώσεων και των δύο πλευρών, ενώ θα υπάρξει χρόνος για διευθέτηση των χρηματοοικονομικών ζητημάτων με σεβασμό στην ετυμηγορία του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Ό,τι και αν συμβεί και όποια και αν είναι η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ζητήματα και ο λύσεις παραμένουν οι ίδιες», είπε, για να προσθέσεις πως ωστόσο οι συζητήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αφορούν κυρίως τη συμφωνία αποχώρησης αλλά την μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Κατέστησε σαφές ότι η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μια μεταβατική περίοδος που θα δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τη διαπραγματευτική της θέση, μια μεταβατική περίοδος για εξεύρεση των συγκεκριμένων διευθετήσεων στο κρίσιμο θέμα των συνόρων της Βορείου Ιρλανδίας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έδωσε στη Βρετανία τρεις επιλογές, είτε τη συμμετοχή στη Ενιαία Αγορά, ή στην Τελωνειακή Ένωση ή τη συνομολόγηση μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.

«Τώρα αναμένουμε μια καθαρότητα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο μεσοδιάστημα συνεχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για μη συμφωνία. Αυτή δεν είναι η επιλογή της ΕΕ, εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει τις ευθύνες του», κατέληξε.

Για τις Βρετανικές Βάσεις, ο κ. Μπαρνιέ είπε πως ο κοινός μας στόχος ήταν και παραμένει να διατηρήσουμε το στάτους κβο και να αποφύγουμε την διαταραχή στις ζωές των ανθρώπων που διαμένουν στις περιοχές των Βάσεων.

«Αυτό κάναμε στην συμφωνία αποχώρησης και σε κάθε περίπτωση θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να πετύχουμε τον στόχο αυτό», κατέληξε.

Χριστοδουλίδης: Έχουμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα

Στις δικές του δηλώσεις, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε πως «παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η Συμφωνία που έχει επιτευχθεί αποτελεί τον καλύτερο και μοναδικό τρόπο για να εξασφαλιστεί η ομαλή και εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες», επισημαίνοντας την εκτίμησή του προς το έργο του κ. Μπαρνιέ και της ομάδας του.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη πως η παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου «ήταν ζωτικής σημασίας υπό τις περιστάσεις, καθώς παρέχει την απαιτούμενη βεβαιότητα και την ευχέρεια χρόνου στους πολίτες μας και στις επιχειρήσεις».

«Αν και ειλικρινά ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί καθοριστική πρόοδος στο Λονδίνο, η οποία θα οδηγήσει στην επικύρωση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, έχουμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην οικονομία θα ελαχιστοποιηθούν, ανεξάρτητα από τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί τελικά το Brexit», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Εξέφρασε τέλος την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης «για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε μαζί του και με την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Πρωτόκολλο που αφορά τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο», το οποίο, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, το Πρωτόκολλο έχει ενσωματωθεί στη Συμφωνία Αποχώρησης.

Στο άτακτο Brexit εστιάστηκε η παρουσία Μπαρνιέ στην Επιτροπή Εξωτερικών και ΕΕ

Στις αρνητικές συνέπειες από έναν άτακτο Brexit εστιάστηκε η συζήτηση του διαπραγματευτή της ΕΕ για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ενώ ήδη η συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο τρεις φορές, η Πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει στις αρχές του επόμενου μήνα τη συμφωνία αποχώρησης εκ νέου στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τις προοπτικές έγκρισής της να παρουσιάζονται μειωμένες έως και μηδαμινές.

«Από τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο κ. Μπαρνιέ (ένα άτακτο Brexit) είναι μία πολύ περίπλοκη εξέλιξη, η οποία θα επηρεάσει ουσιαστικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πολύ περισσότερο θα επηρεάσει αρνητικά την ίδια τη Βρετανία», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας.

Όπως είπε, πέραν από το εμπόριο, πέραν από την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, υπάρχουν μεγάλα ανοικτά ζητήματα που θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιλυθούν εάν η έξοδος της Βρετανίας είναι χωρίς συμφωνία.

Ειδικά για την Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως σε περίπτωση ενός ατάκτου Brexit θα χρειαστεί ξεχωριστή διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Κυπρίων πολιτών που ζουν στις Βρετανικές Βάσεις, θα επηρεαστούν οι εμπορικές σχέσεις, ο τουρισμός, ενώ υπάρχουν και τα θέματα των Κυπρίων φοιτητών στη Βρετανία και των περίπου 250.000 Κυπρίων μόνιμων κατοίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το ευχάριστο είναι ότι η ΕΕ όχι μόνο έχει προετοιμαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό για την περίπτωση ενός άτακτου Brexit, αλλά η διάθεση από όλους τους θεσμούς της ΕΕ για να σταθεί αλληλέγγυα σε όλα τα κράτη-μέλη που θα επηρεαστούν περισσότερο από ένα άτακτο Brexit και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία από τις χώρες που ενδεχόμενα να επηρεαστεί σημαντικά από ένα άτακτο Brexit και αυτό αφορά και τον τομέα του εμπορίου και τον τομέα του τουρισμού» είπε.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυπριακή κυβέρνηση να έχει ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο κ. Λιλλήκας  είπε πως η Επιτροπή δεν έχει εικόνα για τις προετοιμασίες της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, ο Υπουργός Εμπορίου αρνήθηκε να παραστεί σε συνεδρία της Επιτροπής για ενημέρωση σχετικά με τις προετοιμασίες της κυβέρνησης «για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία το οποίο ενδεχόμενα να είναι η εξέλιξη που θα δούμε πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, υπάρχει δυνατότητα οικονομικής στήριξης προς τα κράτη – μέλη που θα επηρεαστούν περισσότερο από ένα άτακτο Brexit , καθώς σε σημείωμα της ΕΕ που έχει σταλεί στα κράτη-μέλη, γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση των διαφόρων ταμείων της ΕΕ, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ή από τα οποία μπορεί να γίνουν εξοικονομήσεις έτσι ώστε να διοχετευθεί η απαιτούμενη βοήθεια σε χώρες που θα υποστούν μεγάλο οικονομικό κόστος.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία «υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά για να φέρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε πρώτα για την Κύπρο και μετά για την Ευρώπη».

Ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία κομμάτων από την συνεδρία πλην των μελών του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή και ενός εκπροσώπου του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Επιτροπής από την συνεδρία.

«Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων εφήρμοσαν δυστυχώς την πολιτική της αδειανής καρέκλας και αυτό αντιλαμβάνεστε δεν είναι ούτε ορθόν ούτε ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία ειδικότερα σε ένα πολύπλοκο πολιτικό και οικονομικό θέμα, που όπως ανέφερε ο κ. Μπαρνιέ, αν στο απευκταίο ενδεχόμενο έχουμε ένα άτακτο Brexit, θα πάρει την ΕΕ και σίγουρα τη Μεγάλη Βρετανία σαράντα χρόνια πίσω», είπε.

«Και ειδικότερα», πρόσθεσε, «όταν αναφερόμαστε στην Κυπριακή Δημοκρατία αντιλαμβάνεστε ότι οι σχέσεις μας, οι εμπορικές, οι τουριστικές, οι φοιτητές μας, οι Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο μας αφορούν άμεσα και πρέπει να δώσουμε λύσεις, μας αφορά το θέμα των στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο και ποιο θα είναι το καθεστώς την επόμενη μέρα».

Για το καθεστώς των Κυπρίων πολιτών στις βρετανικές βάσεις σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο κ. Τορναρίτης είπε πως αναφέρθηκε στην επιτροπή πως έγιναν συζητήσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο «και είναι αλήθεια πως δεν έχουν σε τίποτα να ανησυχούν οι δέκα περίπου χιλιάδες συμπατριώτες μας, οι οποίοι βρίσκονται και κατοικούν στο έδαφος των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων», είπε.