Μπαρνιέ: Ετοιμότητα ΕΕ να αντιδράσει για την κυπριακή ΑΟΖ

Μισέλ Μπαρνιέ - Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους [philenews.com - Φιλελεύθερος]

Την ετοιμότητα της ΕΕ να αντιδράσει κατάλληλα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), επανέλαβε χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισιέλ Μπαρνιέ, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μπαρνιέ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο κύκλου επαφών που πραγματοποιεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το Brexit, ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, σε σχέση με τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις και την κάθοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλαντ Τουσκ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο κ. Μπαρνιέ τόνισε πως «η ΕΕ υποστηρίζει ξεκάθαρα την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της ΕΕ».

Επανέλαβε ακόμη τη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι στις 4 Μαΐου.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε ο Γάλλος αρχιδιαπραγματευτής της της ΕΕ και συνέχισε: «Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ  της και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στις δικές του δηλώσεις πως οι κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας και αντιβαίνουν στο διεθνές και κοινοτικό δίκαιο».

«Οι ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν καταδικαστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας πως ο κ. Μπαρνιέ «γνωρίζει πολύ καλά τις συζητήσεις που έχουμε με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες, οι οποίοι εξέφρασαν άμεσα την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να αντιδράσει συλλογικά και αποφασιστικά σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους – μέλους».