Μπάμπις και Ορμπαν βάζουν πάλι στο στόχαστρο δημοσιογράφους

Οι πρωθυπουργοί Τσεχίας και Ουγγαρίας δεν έχουν και τόσο καλές σχέσεις με την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Τσέχοι και ξένοι δημοσιογράφοι, που στο παρελθόν είχαν ασκήσει κριτική στον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις και τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν αποκλείστηκαν από την κοινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες την Τετάρτη στην Τσεχία.

Μεγάλα Μέσα όπως η Die Zeit, η Le Monde και το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD και οι Τσέχοι δημοσιογράφοι που γράφουν για τα Seznam Zprávy και Investigace.cz δεν είχαν δικαίωμα πρόσβασης στην εκδήλωση, κίνηση που καταδίκασαν οι διεθνείς οργανισμοί μέσων ενημέρωσης.

«Είναι ανησυχητικό, αυτή είναι μια τακτική που βλέπουμε να χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τις κυβερνήσεις του Ορμπάν και του Μπάμπιτς, και σε όλη την περιοχή του Βίζεγκραντ, για να αποκλείσει τον κριτικό τύπο και να προστατεύσει πολιτικούς και δημόσιους αξιωματούχους από προκλητικές ερωτήσεις», σημείωσε ο Σκοτ Γκρίφφεν αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (ΙΡΙ).

Εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι δεν τους επιτράπηκε να παραστούν στη διάσκεψη λόγω έλλειψης χωρητικότητας της αίθουσας. Ένας δημοσιογράφος που συμμετείχε στη συνέντευξη ωστόσο επιβεβαίωσε ότι υπήρχε άφθονος χώρος στην αίθουσα συνέντευξης Τύπου.

Η IPI τόνισε επίσης ότι οι αποκλεισμένοι δημοσιογράφοι υπέβαλαν αίτηση διαπίστευσης πολύ νωρίτερα. «Ενώ οι ανεξάρτητοι και επικριτικοί δημοσιογράφοι στην Ουγγαρία στερούνται τακτικά πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες χωρίς εξηγήσεις και τους αρνούνται τη διαπίστευση για επίσημες εκδηλώσεις εδώ και χρόνια, παρόμοια περιστατικά έχουν αυξηθεί πρόσφατα στην Τσεχική Δημοκρατία», σημείωσε ο Γκρίφφεν.

«Καλούμε τόσο τους πρωθυπουργούς όσο και τις κυβερνήσεις τους να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου παρέχοντας δίκαιη και ίση πρόσβαση και επιτρέποντας στους δημοσιογράφους να εκτελούν το έργο τους χωρίς αυθαίρετα εμπόδια και περιορισμούς», υπογράμμισε  ο αναπληρωτής διευθυντής του IPI.

Λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο, ο Τσέχος πρωθυπουργός ενέτεινε την αντι-ΕΕ ρητορική του «τύπου Ορμπαν», αλλά η φιλελεύθερη πολιτική οικογένεια της ΕΕ παραμένει σιωπηλή για μια ακόμα φορά.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία στην ομάδα «Renew Europe» – στην οποία είναι μέλος το κόμμα ANO του Μπάμπις – και οι φιλελεύθεροι αρχηγοί κρατών χωρών της ΕΕ απέφυγαν να τον κατακρίνουν ανοιχτά.

«Εν τω μεταξύ, η Renew έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για την παραβίαση του κράτους δικαίου από τον Ορμπαν, τις επιθέσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή την κατάχρηση ευρωπαϊκών κεφαλαίων», δήλωσε πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο EURACTIV.cz