Μοσκοβισί: τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά – να υπάρξουν νέες συμφωνίες

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απευθύνεται από το βήμα σε έλληνες βουλευτές [Βουλή των Ελλήνων - Γραφείο Τύπου]

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο σήμερα, άφησε ορθάνοιχτο ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας στο μέλλον για το ελληνικό πρόγραμμα, με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Τα πλεονάσματα πράγματι δεν είναι ρεαλιστικά και κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν», ανέφερε στη δευτερολογία του ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας ειδικά στις επισημάνσεις του Σταύρου Καλαφάτη, αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών και υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μάλιστα τόνισε ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν».

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή στροφή, προσαρμοσμένη στον ουδέτερο ρόλο που πρέπει να έχει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, καθώς νωρίτερα, χθες, σε ερώτηση δημοσιογράφου, είχε τονίσει ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές». Και ότι «η εκπλήρωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα δεν τίθεται σε συζήτηση».

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, όπου συμμετείχε σε κοινή συνεδρίασητης Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα “ Η Ελλάδα του σήμερα, μέσα στην Ευρώπη του αύριο”.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ειδικότερα ότι «όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, έχω πει πράγματι ότι οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές. Όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν. Η Κομισιόν πάντα πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορούσαν να είναι πιο χαμηλά. Άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου. Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή, εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή -διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά- θα πρέπει να μειωθούν. Αυτό όμως πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν»».

Μάλιστα δεν δίστασε από του βήματος της ελληνικής Βουλής να κάνει και κομματικές αναφορές σημειώνοντας ότι ο κ. Βέμπερ, που ακούει θετικά το αίτημα της ΝΔ για μείωση των πελονασμάτων, είναι υποψήφιος του ΕΛΚ, στο οποίο συμμετέχει και το γερμανικό CDU, σημειώνοντας, ότι μάλλον θα πρέπει να μιλήσουν μεταξύ τους, υπονοώντας ότι οι Γερμανοί επέβαλλαν τα υψηλά πελονάσματα στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, αντίθετα με την άποψη της Κομισιόν.

Ουσιαστικά ο κ. Μοσκοβισί απέδωσε τις ευθύνες για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο ΔΝΤ, καθώς επίσης και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τα αποδέχτηκε. Την ίδια ώρα, επιτέθηκε -εμμέσως πλην σαφώς- στον πρώην Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε λέγοντας: «Ο Μ. Βέμπερ είναι καλός συνομιλητής, αλλά ανήκει στο CDU στη Γερμανία κι αντιλαμβάνεστε πως όταν ο Γερμανός υπουργός οικονομικών θα μπορούσε κρατήσει μια πιο ευέλικτη στάση, και για σας και για μας, δεν το έκανε»!

Νωρίτερα ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, είχε ζητήσει από τον κ. Μοσκοβισί να μην προκαταλαμβάνει αποφάσεις της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είχε τονίσει ότι κακώς απαντά αρνητικά ο κ. Μοσκοβισί στο αίτημα που προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αναθεώρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και πρόσθεσε ότι «συμφωνούμε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα τις παραβιάσουμε. Διαφωνούμε, όμως, με το ότι, δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση, διότι η Ευρώπη είναι υπόθεση διαρκούς συζήτησης. Και εμείς ζητούμε να συζητήσουμε. Ζητούμε, μάλιστα, όπως τόνισε πολλές φορές ο Πρόεδρος του κόμματός μας Κυριάκος Μητσοτάκης να συζητήσουμε αφού πρώτα δείξουμε την αφοσίωσή μας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ζητούμε να συζητήσουμε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα εφόσον αποδείξουμε ότι η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει, ότι εφαρμόζουμε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, ότι κινούμαστε με υπευθυνότητα, ότι σεβόμαστε το κοινό καλό».

Ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε, προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ότι «δεν ζητούμε μια κάποια χάρη με το ξημέρωμα της νέας κυβέρνησης». Και συνέχισε: «Ζητούμε ένα περιθώριο ανάσας για μια χώρα και ενα λαό που υποφέρει από μια δεκαετή κρίση. Ζητούμε μικρό περιθώριο για πιο ρεαλιστική, πιο αναπτυξιακή, πιο κοινωνική πολιτική. Δικαιούμαστε να το ζητούμε αυτό. Και είναι θετικό που ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι και το κόμμα του θα στηρίξει το αίτημά μας. Εάν λοιπόν είπατε όσα ακούσαμε να μεταδίδονται τις τελευταίες μέρες ζητούμε να το ξανασκεφτείτε. Γιατί να προκαταλαμβάνετε το διάδοχό σας; Γιατί να προκαταλαμβάνετε αποφάσεις που θα ληφθούν μετά από ένα χρόνο; Γιατί να απομακρυνθείτε από την Ελλάδα, που στηρίξατε στις δύσκολες ώρες του ‘15;».

 

X