Η Μόσχα αρνείται την είσοδο στη χώρα σε Γερμανό βουλευτή, οργισμένο το Βερολίνο

wellmann_karl-georg-0832

Νέα ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Μόσχας ξέσπασε μετά την άρνηση εισόδου στη Ρωσία του Γερμανού βουλευτή KarlGeorg Wellmann. Μάλιστα ως ένδειξη έντονης όχλησης, ο Αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Johannes Singhammer ανέβαλε το ταξίδι του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Singhammer, που προέρχεται από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, την Χριστιανική Κοινωνική Ένωση, είπε ότι θα καθυστερήσει το ταξίδι του στη Μόσχα μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Την Κυριακή (24 Μαΐου), οι Ρώσοι αρνήθηκαν την είσοδο στο αεροδρόμιο της Μόσχας στον Γερμανό βουλευτή Wellmann.

«Ως αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας συνάδελφος από την Bundestag εμποδίστηκε η είσοδός του στο αεροδρόμιο της Μόσχας χωρίς αιτιολόγηση», δήλωσε ο Singhammer.

Σύμφωνα με τον Wellmann, είχε προγραμματίσει αρκετές συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Είχα μια περιπλοκή στα ρώσικα, που δεν ομιλώ, λες και ήμουν εγκληματίας», είπε την Τρίτη στο Spiegel Online ο Wellmann.

Εν τω μεταξύ, το Γερμανικό Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε το περιστατικό «ακατανόητο και απαράδεκτο», ενώ ο Πρέσβης στη Μόσχα επισκέφθηκε αμέσως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τελικά το διαβατήριό μου κατασχέθηκε και το έλαβα πίσω όταν ήμουν στο αεροπλάνο που με πήγε πίσω στη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, ένας αξιωματικός με συνόδευε σε όλη τη διαδρομή μέσα στο αεροπλάνο», είπε ο πολιτικός της CDU.

Ο Wellmann είπε ότι δεν έλαβε καμία προειδοποίηση ότι θα ήταν ευπρόσδεκτος στη χώρα.

«Την εβδομάδα πριν από την αναχώρησή μου, ένας εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο γραφείο μου στο Βερολίνο και ζήτησε πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι μου. Ο Sergei Glazyev, ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους του Putin, ήταν μόνο μία από τις επαφές με τους οποίους είχα προγραμματίσει συνάντηση. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να είχε αναφερθεί. Επίσης, δεν είχα καμία προγραμματισμένη συνάντηση με μέλη της αντιπολίτευσης», εξήγησε.

Ο Γερμανός πολιτικός υποθέτει το όνομά του βρίσκεται σε κατάλογο των αμοιβαίων κυρώσεων ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο πολιτικός του CDU είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γερμανία-Ουκρανία και εκπονεί εκθέσεις σχετικά με τη Ρωσία στο κόμμα του.

«Η Ρωσία είναι πολεμοχαρής στην περιοχή, διότι παρέχει στους αυτονομιστές βαρύ οπλισμό, βοήθεια logistics, καύσιμα», είχε δηλώσει στο Reuters τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο περιστατικό στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Rebecca Harms εμποδίστηκε να εισέλθει Ρωσία. Σύμφωνα με αναφορές, είχε απορριφθεί στο αεροδρόμιο της Μόσχας ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

EurActiv Γερμανίας

*φωτογραφία [Wikipedia.de]

X