«Μόνιμη λύση» για την κρίση στην Ουκρανία επιθυμεί η Ιταλία

Ο Ντράγκι, ο οποίος βγήκε αρνητικός στον COVID-19 την Τετάρτη, αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο. [EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI]

Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη «να συμβάλει στην εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στην κρίση» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την Τετάρτη.

«Η συνομιλία επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης στην Ουκρανία και στη βοήθεια προς τη χώρα. Ο Ντράγκι επαναβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης προς τις αρχές του Κιέβου και την ετοιμότητα της Ιταλίας να συμβάλει στην εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στην κρίση», έγραψε σε σημείωμά του το Παλάτσο Κίτζι.

Ο Ντράγκι, ο οποίος βγήκε αρνητικός στον COVID-19 την Τετάρτη, αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η αποφασιστικότητα της Ιταλίας για ειρήνη σε πολυμερές πλαίσιο κατοχυρώθηκε από την ομιλία του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ιταλική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία ήταν συνεπής. Η Ρώμη χορήγησε περίπου 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και διέθεσε 110 εκατ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Ιταλία έδωσε επίσης «καταφύγιο σε περισσότερους από 100.000 Ουκρανούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ρωσικής επιθετικότητας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ντράγκι.

Όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, η κυβέρνηση εκδίδει ένα δεύτερο διάταγμα που αποσκοπεί στην παροχή όπλων στην Ουκρανία. Και ένα τρίτο θα πρέπει να εξασφαλίσει περισσότερα βαρέα όπλα.

Αν οι δεσμοί μεταξύ Ιταλίας και Ουκρανίας εμφανίζονται ισχυροί, το ίδιο ισχύει και για τον άξονα Ρώμης-Ουάσινγκτον. Στις 10 Μαΐου, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης της G7 που θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.