Μογκερίνι και Λαβρόφ συμφωνούν ότι διαφωνούν σε θέματα ΕΕ-Ρωσίας

Σεργκέι Λαβρόφ & Φεντερίκα Μογκερίνι, Βρυξέλλες - 11 Ιουλίου [@eu_eeas/Twitter]

Η Επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσαν χθες (11 Ιουλίου) ότι και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε βασικά διεθνή ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα διαπραγματεύτηκαν και ζητήματα για τη Συρία.

Η Μογκερίνι, που φιλοξενεί τον Λαβρόφ στις Βρυξέλλες μετά από επίσκεψή της τον Απρίλιο στη Μόσχα, δήλωσε ότι συζητούν τακτικά για τα παγκόσμια προβλήματα που επηρεάζουν τα συμφέροντά τους

Ο Λαβρόφ βρίσκεται στις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης της βελγικής κυβέρνησης.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί από τη στιγμή που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.

«Είναι σαφές ότι δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες θέσεις για τα πάντα όμως … είναι ουσιώδες από τη δική μας πλευρά , να συνεργαζόμαστε όπου είναι δυνατόν, και σήμερα προετοιμάσαμε  το έδαφος για συνεργασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Μογκερίνι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Συρία και την κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας, η οποία ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των Προέδρων Τραμπ και Πούτιν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G20.

«Βλέπουμε αυτό ως ένα πρώτο βήμα προς μια γενικότερη εκεχειρία», είπε.

Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε πως η ΕΕ έχει χορηγήσει σχεδόν 10 δισ. ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύριους που θέλουν μια «κανονική ζωή».

«Η παρουσία μας στη Συρία δεν είναι στρατιωτική … και είμαστε υπερήφανοι που δεν είναι», πρόσθεσε η Μογκερίνι.

Η Ρωσία, αντίθετα, παρενέβη υπέρ του εδώ και πολλά χρόνια συμμάχου της – Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ-, βοηθώντας τον να ανακτήσει μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους από τις δυνάμεις των ανταρτών, οι οποίες έδρασαν υποστηριζόμενες από τη Δύση.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ευθαρσώς: «Όλοι γνωρίζουμε τη συμβολή της ΕΕ … αλλά είναι πλέον καιρός να εξετάσουμε τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Δαμασκού».

Ανέφερε ότι οι κυρώσεις είχαν καταστρέψει τη φαρμακευτική βιομηχανία της Συρίας, αναφορικά με την οποία όμως, η Μογκερίνι επέμεινε ότι τα μέτρα στόχευαν μεμονωμένες περιπτώσεις Σύριων.

Η Μογκερίνι δήλωσε ότι η συνάντηση, η οποία διήρκεσε μερικές ώρες, κάλυψε τα θέματα της κρίσης της Λιβύης, τις εντάσεις του Κόλπου, την στασιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα και την Ουκρανία.

Δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα την Τρίτη, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν επισήμως ένα συμφωνο συνεργασίας με την Ουκρανία, πριν από μια εξέχουσας σημασίας σύνοδο κορυφής στο Κίεβο.

«Αυτό είναι το τελευταίο βήμα της διαδικασίας επικύρωσης μέσω της οποίας ΕΕ και Ουκρανία δεσμεύονται για μια στενή και μακροπρόθεσμη σχέση σε όλους τους βασικούς τομείς πολιτικής», ανέφερε δήλωση.

Η Μογκερίνι σημείωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για την κατάπαυση πυρός, που συμφώνησε η Ρωσία ως μέρος των προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών που υποστηρίχθηκαν από τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΕΕ διαφωνεί με τις ΗΠΑ για το Ιράν

Η Μογκερίνι εξήγησε ότι η ΕΕ σέβεται την επανεξέταση της συμφωνίας του 2015 των ΗΠΑ με το Ιράν, αλλά θα καταστήσει σαφές στην Ουάσινγκτον ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία εγκεκριμένη από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η πυρηνική συμφωνία δεν ανήκει σε μία χώρα, ανήκει στη διεθνή κοινότητα», είπε, κατά τη διάρκεια συνομιλίας της με τον Λαβρόφ. «Έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε την συνέχιση της εφαρμογής της.»

Η ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και έξι μεγάλων δυνάμεων περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα με την άρση των πετρελαϊκών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Λαβρόφ μαστιγώνει τις ΗΠΑ

Πριν φτάσει στις Βρυξέλλες, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «εξωφρενική» την κατάληψη μέρους των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις απελάσεις διπλωματών ενώ υπαινίχθηκε και πιθανά αντίποινα.

«Η κατάσταση είναι εξωφρενική», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αυστρία την Τρίτη.

«Πιστεύω ότι για μια τόσο μεγάλη χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αυτό τον υποστηρικτή του διεθνούς δικαίου, θα είναι απλά ντροπή να αφήσει την κατάσταση στον αέρα», ανέφερε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

«Τώρα σκεφτόμαστε συγκεκριμένα βήματα».

Στη συνέντευξη Τύπου με την Μογκερίνι αργότερα στις Βρυξέλλες, ο Λαβρόφ μίλησε για «αντίποινα», αλλά αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα απελάσει διπλωμάτες των ΗΠΑ ή θα καταλάβει διπλωματική ιδιοκτησία.

Κάλεσε την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Μόσχας για επιστροφή διπλωματικών περιουσιακών στοιχείων.

«Εάν αυτό δεν συμβεί, αν διαπιστώσουμε ότι αυτό το βήμα δεν θεωρείται ουσιαστικό για την Ουάσινγκτον, τότε βεβαίως θα προβούμε σε αντίποινα.

«Αυτός είναι ο νόμος της διπλωματίας, ο νόμος των διεθνών σχέσεων, η αμοιβαιότητα είναι η βάση όλων των σχέσεων».

Αναφερόμενος σε ρωσική διπλωματική πηγή, η εφημερίδα «Izvestia» είπε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να απελάσει περίπου 30 διπλωμάτες των ΗΠΑ και να καταλάβει δύο αμερικανικές διπλωματικές εγκατστάσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ κατέλαβαν δύο ρωσικές διπλωματικές εγκαταστάσεις και, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την απέλαση 35 Ρώσων μετά τον ομιλία του για παράνομη δράση των Ρώσων στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

Η Μόσχα απέρριψε τους ισχυρισμούς και ανέφερε ότι θα περιμένει να δει αν οι σχέσεις θα βελτιωθούν με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Φταίει ο Ομπάμα

Η «Izvestia» δήλωσε την Τρίτη ότι η ρωσική κυβέρνηση απογοητεύθηκε από την αποτυχία της πρώτης συνάντησης του Προέδρου Πούτιν με τον Τράμπ στο Αμβούργο την περασμένη εβδομάδα. για την επίλυση της διπλωματικής.

Οι συζητήσεις τους ξεπέρασαν κατά πολύ την αρχική προθεσμία, και ευρύνονταν από την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μέχρι τις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία. Ο Tραμπ έσπευσε να χαρακτηρίσει τις συνομιλίες ως «πολύ, πολύ καλές».

Ο Λαβρόφ είπε την Τρίτη ότι η Ρωσία γνωρίζει καλά τις συνέπειες της συνεχιζόμενης «αντιρωσικής προκατάληψης που έχει το αμερικανικό Κογκρέσο» τώρα που η διοίκηση του Τράμπ έχει εγκατασταθεί για τα καλά.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση να εκδιώξουν τους διπλωμάτες μας, να κατακρατήσουν τη διπλωματική μας ιδιοκτησία, εγκρίθηκε από τη διοίκηση του πρώην Αμερικανού Προέδρου Obama», δήλωσε.

Η εξερχόμενη διοίκηση είχε ως στόχο «να δηλητηριάσει τον αμερικανικό-ρωσικό δεσμό στο μέγιστο» και να δημιουργήσει μια «παγίδα» για τον Tραμπ, πρόσθεσε.

Ο Tραμπ και οι βοηθοί του υπονομεύθηκαν από ισχυρισμούς για συμπαιγνία με τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου έτους.

X