Μογκερίνι: Η θέση της ΕΕ είναι η «δημοκρατική» επίλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα

Η «ειρηνική» και «δημοκρατική» επίλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα αποτελεί την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εάν η ΕΕ δεν έχει κοινή θέση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, η Φ. Μογκερίνι απάντησε πως υπάρχει «σαφής» ευρωπαϊκή θέση, καθώς η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της «ποτέ δεν αναγνώρισαν ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και κανείς μας δε συμμετείχε στην έναρξη της δεύτερης θητείας του Μαδούρο». «Αναγνωρίσαμε ως το μόνο νόμιμο θεσμό την Εθνοσυνέλευση και τον ρόλο του προέδρου της. Αυτή είναι σαφής και κοινή θέση της ΕΕ» τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει προχωρήσει σε στοχευμένες κυρώσεις απέναντι σε στοιχεία του καθεστώτος που ήταν υπεύθυνα για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή η θέση της ΕΕ συμπληρώνεται από την απόφαση να δημιουργηθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» που θα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη στο Μοντεβιδέο.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια δημοκρατική και ειρηνική λύση και αυτό που τονίζουμε ως Ευρωπαίοι είναι η ανάγκη να υπάρχουν και τα δύο αυτά στοιχεία της εξίσωσης» ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ η Φ. Μογκερίνι, ενώ σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από κάποιες χώρες της ΕΕ, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει «αρμοδιότητα αναγνώρισης κρατών και θεσμών» και πως αυτό ανήκει στις εθνικές αρμοδιότητες των οποίων κάνουν χρήση κάποια κράτη-μέλη.

«Έχουμε όμως ένα κοινό πλαίσιο δράσης μέσα από την άσκηση πίεσης και τον διάλογο» κατέληξε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Η Ιταλία μπλοκάρει την αναγνώριση του Γκουαϊδό από την Ε.Ε.

Tη Δευτέρα η Ιταλία μπλόκαρε την έκδοση κοινής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ανέφερε ότι τα κράτη μέλη του μπλοκ αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το προσχέδιο της ανακοίνωσης της ΕΕ θα αναφέρει πως «μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν τον κ. Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», ενώ ζητά «ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

Το ζήτημα της Βενεζουέλας απασχολεί εδώ μέρες την Ευρώπη, με οκτώ χώρες να αναγνωρίζουν μεμονωμένα τον Γκουαϊδό, ενώ άλλες είναι πιο επιφυλακτικές, ανησυχώντας πως μπορεί να θέσουν προηγούμενο αναγνωρίζοντας έναν αυτοανακηρυχθέντα ηγέτη.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την αναγνώριση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης από τις χώρες της Ευρώπης, δήλωσε πως οι κινήσεις για νομιμοποίηση αυτής της παράνομης προσπάθειας κατάληψης της εξουσίας αντιστοιχούν σε ξένη ανάμειξη.

X