Μογκερίνι: Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για άρση της βίζας

Η Φεντερίκα Μογκερίνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εργάζεται με την Τουρκία για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε επίσης ότι μία πολιτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει στη σύγκρουση με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Από την πλευρά του, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι θεωρεί πως η επίλυση του θέματος της βίζας είναι δυνατή και ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την Τουρκία.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει τη χορήγηση της υπεσχήμενης ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 3 εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία που ζουν στην Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ότι πρέπει να συμφωνηθεί επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα τη συμβολή της Άγκυρας στον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που αποπλέουν από τις ακτές της προς την Ευρώπη.

X