Μογκερίνι: επιτάχυνση της αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ

Η Φεντερίκα Μογκερίνι [European Commission]

Η αμυντική ολοκλήρωση της ΕΕ προχωράει ταχύτερα από ότι σε άλλους τομείς και οι σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν φέτος θα προωθήσουν την συνεργασία, δήλωσε την Πέμπτη (27 Απριλίου) η επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι.

Με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει την αμυντική συνεργασία ως βασικό τομέα για την επανεκκίνηση του μπλοκ ιδιαίτερα μετά το Brexit.

“Αυτός είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωράει περισσότερο”, δήλωσε η κα. Μογκερίνι ύστερα από συνάντηση των υπουργών άμυνας της ΕΕ στη Μάλτα. Οι Υπουργοί θα επανεξετάσουν την πρόοδο τον Μάιο και στη συνέχεια εναπόκειται στους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν «τολμηρές αποφάσεις εάν θέλουμε να επιτύχουμε στην άμυνα και την ασφάλεια», δήλωσε.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει προσπάθειες για την επανέναρξη της αποκαλούμενης δύναμης ταχείας αντίδρασης, υπό την ηγεσία των κρατών μελών πριν από μια δεκαετία, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, δήλωσε η Μογκερίνι σε δημοσιογράφους. “Τώρα με τις κρίσεις παντού, ακούμε από τους εταίρους μας, ξεκινώντας από τον ΟΗΕ … ότι μια δύναμη ταχείας αντίδρασης από την ΕΕ θα χρειαστεί να αναπτυχθεί σε ορισμένες περιοχές κρίσης», είπε.

Η Μογκερίνι έχει προωθήσει τις προσπάθειες να δώσει στην ΕΕ τη “σκληρή δύναμη” για να ταιριάζει με την επιρροή της “μαλακής εξουσίας”.

Η Βρετανία, πυρηνική δύναμη και με μόνιμο βέτο στα Ηνωμένα Έθνη, αντέκρουσε πολλές φορές αυτές τις προσπάθειες, φοβούμενη τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού» ο οποίος θα διοικείται από τις Βρυξέλλες. Τον Μάρτιο, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών ενέκριναν τα σχέδιά της για ένα πρωταρχικό στρατιωτικό αρχηγείο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων υπερπόντιας ασφάλειας της ΕΕ.