Μήνυμα Μπάιντεν από την Άγκυρα

Το βασικό μήνυμα που μετέφερε από την Άγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σε σχέση με το Κυπριακό είναι πως «η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ανάγκη για λύση του προβλήματος».

Ένα 24ωρο μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως έπραξε και πριν τη μετάβασή του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι ήγειρε το Κυπριακό κατά τις συναντήσεις που είχε στην τουρκική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ. Το βασικό μήνυμα που μετέφερε από την Άγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σε σχέση με το Κυπριακό είναι πως «η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ανάγκη για λύση του προβλήματος». Μια τοποθέτηση από πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν που επαναλαμβάνεται συνεχώς και σε κάθε ευκαιρία.

Ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι μετέφερε το μήνυμά του προς την τουρκική ηγεσία για το θέμα των εγγυήσεων. Γίνεται αντιληπτό ότι οι συζητήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους Ερντογάν και Γιλντιρίμ αναλώθηκαν στο θέμα Γκιουλέν και τη συριακή κρίση και πως το Κυπριακό απλά αναφέρθηκε.

Στο μεταξύ, ενόψει της νέας συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Τρίτη, στην τουρκική πλευρά έχει αρχίσει μια συζήτηση ως προς τα συμφωνηθέντα, ενώ επιχειρείται να επανέλθουν οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές.

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε εκδήλωση της τηλεφωνικής εταιρείας KKTCELL, υπενθύμισε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον υπόλοιπο κόσμο και τόνισε ότι η τ/κ πλευρά επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια νέα δομή που θα βασίζεται στα δύο ιδρυτικά κράτη και την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών. «Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτήσει κάτι λογικό και ρεαλιστικό, τότε κι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει παρόμοια στάση» είπε ο κ. Ακιντζί.

Από την πλευρά του, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, σπεύδει να αναφέρει πως η Μόρφου δεν βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε πως έγιναν σοβαρές επενδύσεις στην περιοχή, μετά το σχέδιο Ανάν. Επανέλαβε την απαίτησή του για συμπερίληψη στη διαπραγματευτική ομάδα και εκπροσώπων της ψευδοκυβέρνησης.

Εξάλλου, η λεγόμενη πρόεδρος της ψευδοβουλής, Σιμπέρ Σιμπέλ, υποδεικνύοντας την ανάγκη να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις (Ακιντζί και ψευδοκυβέρνησης), αναφέρθηκε σε αυτά που ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα.

«Θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς ως αποτέλεσμα μίας λύσης που θα εξευρεθεί. Το θέμα των εγγυήσεων είναι ένα θέμα στο οποίο όλα τα πολιτικά κόμματα συγκλίνουν. Η αντίληψη της κοινωνίας για την ΕΕ δεν είναι καλή και οι Τουρκοκύπριοι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ για την εγγύηση της ασφάλειάς τους. Η κοινή άποψη της ”βουλής” είναι ότι καμία εγγύηση εκτός εκείνης που παρέχει η Τουρκία δεν θα γίνει αποδεκτή» είπε η κ. Σιμπέρ.

Υποδεικνύοντας ότι το περιουσιακό και το εδαφικό είναι τα πιο σημαντικά θέματα πρόσθεσε ότι μία διζωνική και δικοινοτική λύση εξασφαλίζει την πλειοψηφία των περιουσιών και του πληθυσμού στον βορρά. Πρόσθεσε επίσης ότι η διζωνική φύση της λύσης δεν πρέπει να αλλοιωθεί.