Μετάλλαξη Όμικρον: «Άσκηση ισορροπίας» μεταξύ νέων μέτρων- ανοιχτών οικονομιών

Σχεδόν 900.000 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο κάθε ημέρα παγκοσμίως μεταξύ 22 και 28 Δεκεμβρίου. [EPA-EFE/RAJAT GUPTA]

Οι παγκόσμιες μολύνσεις από τον COVID-19 σημείωσαν ρεκόρ κατά το τελευταίο επταήμερο, όπως έδειξαν στοιχεία του Reuters την Τετάρτη (29 Δεκεμβρίου), καθώς η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον ανεξέλεγκτη και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωσή της χωρίς να παραλύσουν τις εύθραυστες οικονομίες τους.

Σχεδόν 900.000 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο κάθε ημέρα παγκοσμίως μεταξύ 22 και 28 Δεκεμβρίου. Ορισμένες χώρες σημείωσαν ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βολιβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά έθνη στην Ευρώπη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η Όμικρον είναι λιγότερη θανατηφόρα από προηγούμενες μεταλλάξεις. Όμως ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί θετικοί θα μπορούσε να κατακλύσει τα νοσοκομεία σε ορισμένες χώρες και να αφήσει τις επιχειρήσεις να αγωνίζονται να συνεχίσουν χωρίς τους εργαζόμενους οι οποίοι αναγκάζονται να εισέλθουν σε καραντίνα.

Ερευνητές στη Νότια Αφρική διαπίστωσαν ότι ένα βασικό τμήμα της άμυνας δεύτερης γραμμής του ανοσοποιητικού συστήματος – τα Τ κύτταρα – είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αναγνώριση και επίθεση της μετάλλαξης Όμικρον, εμποδίζοντας τις περισσότερες λοιμώξεις να εξελιχθούν σε κρίσιμη ασθένεια.

Οι πολιτικοί ηγέτες σε ορισμένα έθνη, φοβούμενοι τον οικονομικό αντίκτυπο της παραμονής τόσων πολλών εργαζομένων στο σπίτι, εξέταζαν το ενδεχόμενο να συντομεύσουν την περίοδο που απαιτείται για την απομόνωση μετά από θετικό τεστ COVID ή έκθεση.

Η Ισπανία δήλωσε την Τετάρτη ότι μειώνει την περίοδο καραντίνας σε επτά ημέρες από 10, ενώ η Ιταλία δήλωσε ότι σχεδιάζει να χαλαρώσει τους κανόνες απομόνωσης για όσους έρχονται σε στενή επαφή με πάσχοντες από τον ιό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ δημοσίευσαν νέες οδηγίες που μειώνουν την περίοδο απομόνωσης για επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πέντε ημέρες από 10, εφόσον είναι ασυμπτωματικοί.

«Ανησυχώ έντονα ότι η Όμικρον, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με την Δέλτα, οδηγώντας σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Véran δήλωσε στους νομοθέτες ότι η Γαλλία βλέπει μια «ιλιγγιώδη» αύξηση των κρουσμάτων, με 208.000 να έχουν αναφερθεί μέσα σε 24 ώρες – ένα εθνικό και ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα κατέγραψαν ρεκόρ νέων κρουσμάτων την Τρίτη, ενώ ο μέσος όρος επταήμερων νέων ημερήσιων κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε το ρεκόρ των 258.312, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters την Τετάρτη. Το προηγούμενο ανώτατο όριο ήταν 250.141, που είχε καταγραφεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αριθμό κρουσμάτων «ρεκόρ» με 28.828 νέες μολύνσεις και 72 θανάτους. Και στην Κύπρο, τα κρούσματα την ίδια μέρα εκτοξεύτηκαν σε 3.002, με τον δείκτη θετικότητας στο 2,52% και 5 θανάτους. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία ώθησαν την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τα επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα και την κυπριακή να θέσει σε ισχύ νέα μέτρα. 

Παρά την έξαρση των λοιμώξεων από τον κορονοϊό, οι θάνατοι και οι νοσηλείες είναι συγκριτικά χαμηλές, δήλωσε την Τετάρτη η Rochelle Walensky, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ενώ ο σημερινός ημερήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων των επτά ημερών είναι περίπου 240.400, αυξημένος κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό νοσηλείας για την ίδια περίοδο είναι αυξημένο μόλις κατά 14% σε περίπου 9.000 ανά ημέρα την ίδια περίοδο. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά περίπου 7% σε 1.100 ανά ημέρα, πρόσθεσε ο Walensky.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν τους νέους κανόνες του CDC που μειώνουν στο μισό την περίοδο απομόνωσης για τους αστμπτωματικούς, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να προκύψουν περισσότερες λοιμώξεις. Η νέα οδηγία δεν απαιτεί τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι ένα άτομο δεν είναι πλέον μολυσματικό πριν επιστρέψει στην εργασία του ή στην κοινωνική του ζωή.

«Προσπαθούσαν να βρουν μια ισορροπία: Πώς εφαρμόζουμε τις αρχές δημόσιας υγείας τη στιγμή που δεν πρέπει να κλείσουμε ουσιαστικά τη χώρα», δήλωσε στο MSNBC ο Anthony Fauci, ο κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης για τις μολυσματικές ασθένειες, εξηγώντας τη νέα οδηγία του CDC.

Η Βρετανία ανέφερε 183.037 κρούσματα COVID-19 την Τετάρτη, νέο ρεκόρ και πάνω από 50.000 περισσότερα από το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί μόλις μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία. Η Ιρλανδία, επίσης, ανέφερε κρούσματα ρεκόρ την Τετάρτη, με περισσότερες από 16.000 νέες μολύνσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν θα θέσει νέους περιορισμούς φέτος για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Όμικρον, το οποίο αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το 90% όλων των κοινοτικών λοιμώξεων, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα της υγείας.

Η Αυστραλία κατέγραψε σχεδόν 18.300 νέα κρούσματα, ξεπερνώντας την Τρίτη το προηγούμενο ρεκόρ της πανδημίας που ήταν περίπου 11.300.

Στην Ισπανία, η ζήτηση για δωρεάν σελφ-τεστ από την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης ξεπέρασε κατά πολύ την προσφορά, με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται έξω από τα φαρμακεία.

Οι κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις οικονομικές επιπτώσεις του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που θα αναγκαστούν να απομονωθούν επειδή ήρθαν σε επαφή με κάποιον πάσχοντα από κορονοϊό.

«Δεν μπορούμε απλά να αποκλείσουμε τους πάντες επειδή τυχαίνει να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος μια συγκεκριμένη στιγμή», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον στους δημοσιογράφους.

Ο Μόρισον θέλει να προβεί σε επείγουσες αλλαγές στους κανόνες εξέτασης του COVID-19, ώστε να μειωθεί η πίεση στους χώρους εξέτασης. Είπε ότι η Αυστραλία χρειάζεται «αλλαγή ταχυτήτων» για να διαχειριστεί τα υπερφορτωμένα εργαστήρια και να βγάλει τους ανθρώπους από την απομόνωση.

Ενώ η Ισπανία και η Ιταλία προχώρησαν σε χαλάρωση ορισμένων κανόνων απομόνωσης, η Κίνα επέμεινε στην πολιτική της μηδενικής ανοχής, κρατώντας 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη Ξιάν, υπό αυστηρό αποκλεισμό για έβδομη ημέρα, καθώς την Τρίτη αναφέρθηκαν 151 νέα κρούσματα, αν και κανένα με Όμικρον μέχρι στιγμής.

«Θέλω απλώς να πάω σπίτι μου», δήλωσε ένας 32χρονος μηχανικός που βρισκόταν στην πόλη για επαγγελματικούς λόγους την περασμένη εβδομάδα, όταν αυτή ουσιαστικά αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο.