Μέρκελ και Λουκασένκο διαπραγματεύονται τηλεφωνικά τη βοήθεια για τους πρόσφυγες

«Η καγκελάριος και ο κ. Λουκασένκο μίλησαν για τη δύσκολη κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης - ειδικά για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εκεί». [EPA-EFE/CLEMENS BILAN]

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο σε μια σπάνια τηλεφωνική τους επικοινωνία τη Δευτέρα (15 Νοεμβρίου) συζήτησαν για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Το σπάνιο τηλεφώνημα ακολούθησε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Η τελευταία κατήγγειλε ως «παράλογες» τις δυτικές κατηγορίες ότι η ίδια πυροδοτεί το ξέσπασμα μιας μεταναστευτικής κρίσης που έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους σε παγωμένα δάση στα σύνορά της με την ΕΕ.

«Η καγκελάριος και ο κ. Λουκασένκο μίλησαν για τη δύσκολη κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης – ειδικά για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εκεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Μέρκελ και Λουκασένκο συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα αυτά, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Οι συνομιλίες είναι η πρώτη επαφή του Λευκορώσου προέδρου με έναν δυτικό ηγέτη μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020,στις οποίες ο Λουκασένκο θριάμβευσε, προκαλώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους στην ιστορία της χώρας.

Με την απόφασή της να εντείνει τις κυρώσεις, η ΕΕ επιδιώκει να σταματήσει αυτό που υποστηρίζει η ΕΕ, ότι δηλαδή είναι μια πολιτική της Λευκορωσίας που ωθεί τους μετανάστες προς αυτήν.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ως εκδίκηση για προηγούμενες κυρώσεις της ΕΕ για την καταστολή των διαδηλώσεων πέρυσι κατά της αμφισβητούμενης επανεκλογής του βετεράνου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο.