Μέρκελ: ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της

[Flickr]

Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται πλήρως στους συμμάχους της, δήλωσε χθες (28 Μαΐου) η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ των κρατών της G7 και του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα.

Η Μέρκελ δεν κατονόμασε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος επέκρινε σημαντικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ και αρνήθηκε να εγκρίνει την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, αλλά είπε στο Μόναχο ότι οι ημέρες κατά τις οποίες η Ευρώπη στηριζόταν σε άλλους «έχουν τελειώσει».

«Το έχω βιώσει αυτό τις τελευταίες ημέρες», είπε. “Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορώ μόνο να πω ότι μόνο εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει πραγματικά να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας – βεβαίως με φιλικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τη Μεγάλη Βρετανία και με σχέσεις καλής γειτονίας με άλλες χώρες, ακόμη και με τη Ρωσία. ”

“Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για το μέλλον μας μόνοι μας, για το πεπρωμένο μας ως Ευρωπαίοι”, δήλωσε η Μέρκελ. Η διήμερη διάσκεψη κορυφής της G 7 στην Ιταλία έφερε σε αντιπαράθεση τον Τραμπ με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας σε διάφορα ζητήτα, τα οποία διπλωμάτες πίστευαν ότι έχουν λυθεί εδώ και καιρό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να πάρει μέτρα για την καταπολέμηση του προστατευτισμού στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 το Σάββατο, αλλά αρνήθηκε να εγκρίνει την συμφωνία για το κλίμα, λέγοντας ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Όμως ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν πιο αισιόδοξος τώρα μετά την συνάντηση των Βρυξελλών από ότι μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

“Αυτό που είμαι απολύτως βέβαιος μετά από αυτή τη συνάντηση είναι ότι παρά τις κάποιες  εκφράσεις, συμπεριφορές κ.λπ., οι εταίροι μας στη G7 είναι πολύ πιο υπεύθυνοι από την πρώτη εντύπωση που έδωσαν μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Τουσκ. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ο Τραμπ ενέτεινε τις κατηγορίες του ότι οι σύμμαχοι δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα και προειδοποίησε για περισσότερες επιθέσεις όπως η βομβιστική επίθεση του Μάντσεστερ αυτή τη βδομάδα, εκτός αν η συμμαχία κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους μαχητές.

Αναφερόμενη στη Γαλλία, η Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί την επιτυχία του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας: «Όπου η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει, η Γερμανία θα βοηθήσει, επειδή η Γερμανία μπορεί να πετύχει μόνο αν η Ευρώπη τα πάει καλά» Η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας Η προεδρική εκλογική νίκη του φιλοευρωπαϊκού κεντρώου μεταρρυθμιστή Μακρόν  στις αρχές Μαΐου αναπτέρωσε τις ελπίδες του Βερολίνου ότι μαζί με το Παρίσι θα βρεθούν στην πρωτοπορία μιας ευρείας οικονομικής αναγέννησης στην Ευρώπη.