H Μέρκελ υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εν μέσω δυσαρέσκειας στη Γερμανία

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπερασπίστηκε την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την  προσφυγική κρίση, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία.  Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) λίγο  πριν αναχωρήσει για την Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στην Κων/πολη, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Ερντογάν

Η άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία συνδέεται με «σημαντικές επιπτώσεις» για κούρδους πολιτικούς και το γεγονός αυτό της προκαλεί «μεγάλη ανησυχία», είπε η καγκελάριος, ανακοινώνοντας ότι στη συνάντησή της με τον τούρκο πρόεδρο θα συζητήσει «όλα τα σημαντικά ζητήματα».

Παράλληλα, εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για τη διακοπή της προσέγγισης τουρκικής κυβέρνησης και Κούρδων. Η Καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι και η Γερμανία χαρακτηρίζει το κουρδικό PKK τρομοκρατική οργάνωση. Τόνισε ωστόσο ότι: «Θέλουμε ο κουρδικός πληθυσμός να έχει ισότιμη θέση στην τουρκική κοινωνία και ένα καλό μέλλον στην Τουρκία».

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) αφορμή για το ταξίδι της καγκελαρίου στην Τουρκία είναι o κίνδυνος αποτυχίας της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Πάντως, η  Μέρκελ αντέκρουσε την κατηγορία ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε εξάρτηση από την Άγκυρα, λέγοντας: «Υπάρχουν εξαρτήσεις για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μπορείτε να τις χαρακτηρίσετε και ως ανάγκη εξισορρόπησης συμφερόντων».

Η Καγκελάριος πρόσθεσε ωστόσο ότι εξισορρόπηση δεν συνεπάγεται και αποδοχή της τουρκικής πολιτικής: «Για το λόγο αυτό θα αναφερθούμε και στα κακώς κείμενα αναφορικά με τις εξελίξεις στη χώρα, τόσο δημόσια όσο και στις κατ΄ ιδίαν επαφές», τόνισε η Μέρκελ. Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας όταν στα παράλιά της σημειώνεται η μεγαλύτερη κινητικότητα διακινητών που μπορεί να φανταστεί κανείς».

Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας παρά τις μεταξύ τους εντάσεις

Η Μέρκελ αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια και στη διένεξη Άγκυρας-Βρυξελλών σχετικά με την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ λέγοντας: «Οι προϋποθέσεις που ορίστηκαν το 2013 θα πρέπει να πληρούνται γεγονός που συνεπάγεται αλλαγές στην Τουρκία»

Σε ερώτημα για αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο για μια σύσφιξη σχέσεων της Γερμανίας με χώρες της μεσογειακής λεκάνης, η  Μέρκελ απάντησε: «Το πόσο καλά ζούμε στην Ευρώπη εξαρτάται από τις σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, που δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και, πχ., οι βορειοαφρικανικές χώρες. Στόχος μας είναι η συνεργασία και η αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων. Ένα παράδειγμα για αυτό είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στα πλαίσια της οποίας Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται, παρά τις μεταξύ τους εντάσεις. Τώρα θα πρέπει να αποδείξουμε πόσο αξίζουν οι εξαγγελίες μας για την προσήλωση στο σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, την σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», υπογράμμισε η Α. Μέρκελ.

Αντίθετοι οι Γερμανοί  με τη συμφωνία

Εντωμεταξύ, η  γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους στην ΕΕ πριν από το 2017, επειδή η Άγκυρα δεν θα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια γι ‘αυτό ως το τέλος του έτους, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές στο Βερολίνο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ και διπλωμάτες δηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένεται να προλάβει τη διορία ως το τέλος του Ιουνίου λόγω της διένεξης όσον αφορά την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του Forsa που έγινε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών διαφωνούν με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Στην ερώτηση του Forsa για την Handelsblatt «Πιστεύετε ότι η πολιτική της Μέρκελ με την Τουρκία είναι σωστή;», το 59% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» και το 31% «ναι». Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 47% δεν επιθυμεί να παραμείνει η Μέρκελ καγκελάριος της Γερμανίας μετά τις εθνικές εκλογές του 2017 έναντι ποσοστού 44% των Γερμανών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της.

Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι η πλειονότητα των προσφύγων θα μπορούσε να ενταχθεί στη γερμανική αγορά εργασίας, το 56% δηλώνει «όχι» και το 38% «ναι».

EurActiv.gr με DW και Reuters

X