Μέρκελ: Είμαι αρνητική στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

merkel_hands_2

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η βοήθεια της Τουρκίας είναι απαραίτητη για να ανακοπεί η ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν έχει αλλάξει την άποψή της ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ήμουν πάντα εναντίον της ένταξης στην ΕΕ, ο Πρόεδρος (Ταγίπ) Ερντογάν το γνωρίζει αυτό, και εξακολουθώ να είμαι», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια εκπομπής στην γερμανική δημόσια ραδιοτηλεόραση ARD.

Μέρκελ ήταν ανοιχτά κατά της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ πριν από εκείνη πήρε την εξουσία το 2005, υποστηρίζοντας αντ ‘αυτού μια «προνομιακή εταιρική σχέση» και όχι την πλήρη ένταξη.

Αλλά τα τελευταία χρόνια αποφεύγει αυτόν τον όρο και δεν εκφράζει τόσο ανοιχτά την αντίθεσή της, λέγοντας ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Άγκυρας με την ΕΕ, οι οποίες ξεκίνησαν λίγο πριν αναλάβει την καγκελαρία, θα πρέπει να προχωρήσουν, αλλά δεν έχουν προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας έχει κολλήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς το ενδιαφέρον από την τουρκική πλευρά έχει εξασθενίσει και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι επικριτικοί γιαπέναντι στις «αυταρχικές» πολιτικές του Ερντογάν.

Τώρα η Ευρώπη πλησιάζει την Τουρκία και πάλι, ελπίζοντας ότι μπορεί να βοηθήσει με την προσφυγική κρίση.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και του προσφέρθηκε ένα σχέδιο προγράμματος δράσης, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη χρηματοδότηση για τους Σύριους και Ιρακινούς πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

>>Διαβάστε: Ερντογάν προς ΕΕ: Είτε αναλαμβάνετε δράση στη Συρία ή ετοιμαστείτε για περισσότερους μετανάστες

«Πρέπει να μιλήσουμε με την Τουρκία για την καλύτερη κατανομή των βαρών», δήλωσε η Μέρκελ. «Αυτό σημαίνει ότι θα δώσουμε στην Τουρκία τα χρήματα … και ότι θα ικανοποιήσουμε ορισμένες απαιτήσεις που έχει η Τουρκία, όπως χαλάρωση των περιορισμών της βίζας [για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ].

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία  [EBS screenshot]

X