Μέι: Η Βρετανία δεν μπορεί να είναι μέλος της ενιαίας αγοράς

[Getty]

Σχέδιο υπέρ ενός «σκληρού» Brexit, όπως αποκαλείται, παρουσίασε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά με σαφήνεια και κάποια λεπτομέρεια τις προτεραιότητές της κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Όπως τόνισε, η ψήφος των Βρετανών ήταν ψήφος για περιορισμό του αριθμού των μεταναστών από την ΕΕ και αυτό πρέπει η ίδια να εφαρμόσει. Σημείωσε ότι ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες θα συνεχίσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία και ότι θα γίνει προσπάθεια γρήγορης εξασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, οι λεπτομέρειες των κανόνων για τους περιορισμούς στη μετανάστευση θα καθοριστούν μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε ότι η πρότασή της για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή της χώρας στην ενιαία αγορά, αλλά τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση σε αυτή σε ανταποδοτική βάση. Στο πλαίσιο της εξόδου από την ενιαία αγορά, συμπλήρωσε η κα Μέι, η Βρετανία δε θα δεσμεύεται να συνεισφέρει τεράστια ποσά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά θα επιλέγει εάν θέλει να συμμετέχει για συγκεκριμένους σκοπούς.

Παράλληλα, είπε ότι από τη στιγμή που θέλει η Βρετανία να μπορεί να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο, δεν μπορεί να δεσμεύεται από τους περιορισμούς της τελωνειακής ένωσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι επιθυμεί μία νέα «τολμηρή και φιλόδοξη» τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ, ώστε να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται και χωρίς δασμούς η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα τερματιστεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των βρετανικών υποθέσεων.

Σε μια ανακοίνωση που ικανοποιεί αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η Πρωθυπουργός είπε ότι η τελική συμφωνία επί των όρων του Brexit θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων.

Είπε επίσης ότι θα επιδιώξει τη σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών που θα επιφέρει το Brexit ανά τομέα με μία μεταβατική συμφωνία, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος δίχως τέλος.

Προειδοποίησε, εξάλλου ότι θα ήταν «πράξη καταστροφικού αυτοτραυματισμού» εάν κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι επεδίωκαν μία «τιμωρητική» συμφωνία για τη Βρετανία. Όπως είπε, θα προτιμούσε να φύγει από την ΕΕ χωρίς νέα εμπορική συμφωνία παρά με μία κακή συμφωνία.

Με το τέλος της ομιλίας της Βρετανίδας Πρωθυπουργού η στερλίνα διατήρησε τη σχετική πρωινή ενίσχυσή της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με τους αναλυτές να αποδίδουν τη θετική τάση στην αποσαφήνιση της βρετανικής στρατηγικής.

Η πρώτη αντίδραση στην ομιλία της Τερέζα Μέι ήρθε από τον ένθερμο υποστηρικτή της παραμονής στην ΕΕ και αρχηγό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον. «Πρόκειται για κλοπή της δημοκρατίας, για μια υπόθεση ότι το 51,9% των πολιτών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου εννοούσαν την πιο ακραία πιθανή εκδοχή του Brexit». Αντίθετα, απολύτως ικανοποιημένοι δήλωσαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Brexit.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν επανέλαβε τη θέση ότι το κόμμα του δε θα εμποδίσει το Brexit, αλλά θα πιέσει για τη διατήρηση της μέγιστης δυνατής πρόσβασης στην ενιαία αγορά.

Στην ομιλία της η κα Μέι έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη τερματισμού της διαίρεσης που έχει προκαλέσει στη χώρα το δημοψήφισμα για το Brexit, στη συμμετοχή των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων στη διαδικασία ώστε να διαφυλαχθεί η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, στη διατήρηση της συνεργασίας με την ΕΕ σε θέματα ασφαλείας, επιστήμης και έρευνας, καθώς και στην επιθυμία της Βρετανίας να είναι επιτυχημένη η ΕΕ.

X