Η μεγάλη «γκάφα» της Ρουμανίας και το άνοιγμα της Γερμανίας για το χώρο Σένγκεν

steinmeier_with_brochure

Μια τεράστια «γκάφα» δεν απέτρεψε το Βερολίνο να προβεί σε μια σημαντική ανακοίνωση χθες (9 Μαρτίου), όταν ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε συζητήσεις που θα επιτρέψουν σε Ρουμανία και Βουλγαρία να ενταχθούν στον χώρο Σένγκεν,

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τη διαδικασία συζητήσεων» σχετικά με τα δύο φτωχότερα μέλη της ΕΕ, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier σε συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι, όπου βρισκόταν και ο Ρουμάνος ομόλογός του Bogdan Aurescu.

Μπροστά σε δημοσιογράφους, ο Aurescu προσέφερε στον Steinmeier ένα φυλλάδιο με τον χάρτη της Γαλλίας ζωγραφισμένο με τα χρώματα της Γερμανίας.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ «υπερήφανα» έδειξε τον χάρτη. Ο Aurescu στη συνέχεια απολογήθηκε στον Steinmeier, ο οποίος είπε πως δεν παρατήρησε την «γκάφα».

Η συμφωνία Σένγκεν επιβάλει συνοριακούς ελέγχους σε όσους εισέρχονται και εξέρχονται από την ζώνη, αλλά δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στα ταξίδια εντός της ΕΕ. Έχει ήδη υπογραφεί από 26 χώρες, 22 εκ των οποίων είναι κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η κατάσταση της ασφάλειας έχει αλλάξει», αλλά «εμείς πρόκειται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά» έτσι ώστε οι χώρες εκτός Σένγκεν να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συμμετοχής, είπε.

Από το 2010, η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι τεχνικά έτοιμες να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν. Αλλά, καθώς η απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο με ομοφωνία, πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, επέμειναν ότι οι δύο χώρες θα πρέπει πρώτα να σημειώσουν πρόοδο στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού συνεργασίας και επαλήθευσης (CVM), ο οποίος παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα του συστήματος επιβολής της νομοθεσίας στις χώρες αυτές.

Η Κομισιόν από την άλλη, ισχυρίζεται ότι το Σένγκεν και ο μηχανισμός συνεργασίας και επαλήθευσης δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Η έκθεση του μηχανισμού συνεργασίας και επαλήθευσης του Ιανουαρίου από την Κομισιόν υπογράμμισε την πρόοδο που έχουν σημειώσει Βουλγαρία και Ρουμανία στο σύστημα της δικαιοσύνης.

«Οι υπουργοί εσωτερικών θα πρέπει να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους», τόνισε ο Steinmeier.

Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι μέλη της ΕΕ από το 2007 και προσπαθούν χωρίς επιτυχία να κερδίσουν την είσοδό τους στην ζώνη από το 2011.

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Victor Ponta δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η χώρα του είναι τελικά έτοιμη να γίνει μέρος του χώρου Σένγκεν, μια άποψη που «συμμερίζονται οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες».

Η Γερμανία έχει επίσης πει ότι Βουλγαρία και Ρουμανία δεν πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στο Σένγκεν.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το γερμανικό άνοιγμα για το Σένγκεν ήταν αναμενόμενο από τις εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο, όπου εκλέχθηκε ο γερμανικής καταγωγής, Klaus Iohannis, νέος Πρόεδρος της Ρουμανίας.

EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

*φωτογραφία [Mediafax]

 

X