Με θέματα αιχμής η ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο

Caption from Opening Ceremony for the Signature of the Protocol amending the Convention for the Protection of Persons with regard to the Automated Processing of Personal Data [Candice Imbert © Council of Europe]

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) πραγματοποιεί την εαρινή σύνοδο της στο Στρασβούργο από τις 8 έως τις 12 Απριλίου 2019, με αναμενόμενες ομιλίες από τους πρωθυπουργούς της Αρμενίας και της Γεωργίας.

Η Συνέλευση θα διεξαγάγει κοινές συζητήσεις για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των πράξεων μίσους στον αθλητισμό – καθώς και για το ρόλο των πολιτικών ηγετών στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους – και για την ενίσχυση της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη και την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (MDG).

Σημειώνεται ότι ζητήθηκε επείγουσα συζήτηση με θέμα «Η δημοσιονομική κρίση στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν είναι:

  • η προώθηση των κοινοβουλίων χωρίς σεξισμό και σεξουαλική παρενόχληση,
  • οι συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • η έκθεση για την εξισορρόπηση των δικαιωμάτων των γονέων, των δωρητών και των παιδιών κατά την ανώνυμη δωρεά σπέρματος και ωαρίων.

Η Συνέλευση θα εξετάσει επίσης τα λεγόμενα «πλυντήρια» και τις νέες προκλήσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και θα λάβει θέση σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού της ΕΕ για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του για το 2018 και θα υποβάλει ερωτήσεις, ενώ θα υπάρξει η συνήθης ανταλλαγή απόψεων με τον σημερινό επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Τιμό Σοΐνι, και χρόνος ερωτήσεων με τον Γενικό Γραμματέα Thorbjørn Jagland.

Η Συνέλευση θα αποφασίσει την τελική της ημερήσια διάταξη την ημέρα έναρξης της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια των εργασιών, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, θα συζητηθούν οι εκθέσεις:

-Πρόταση για συζήτηση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με θέμα «Η δημοσιονομική κρίση στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Κοινή συζήτηση:

  • Η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Η εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης: ανάγκη συνεργειών εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων, από τα κοινοβούλια ως τις τοπικές αρχές.

-Δημιουργία μηχανισμού της Ε.Ε. για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

-Κοινοβούλια χωρίς φαινόμενα σεξιστικής αντιμετώπισης και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Κοινή συζήτηση:

  • Ο ρόλος και οι ευθύνες των πολιτικών αρχηγών για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της μισαλλοδοξίας.
  • Τερματισμός της ρητορικής και των ενεργειών μίσους στον αθλητισμό.

-Τροποποίηση άρθρων του Κανονισμού της Συνέλευσης.

-Αξιολόγηση του καθεστώτος εταίρου σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, για το Κοινοβούλιο του Μαρόκου.

-Η κατάσταση μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά: ανάγκη να γίνουν περισσότερα.

-Ξέπλυμα χρήματος: αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων στη διεθνή καταπολέμηση του εγκλήματος, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

-Ανώνυμη δωρεά γενετικού υλικού: εξισορρόπηση των δικαιωμάτων των γονέων, των δωρητών και των παιδιών.

-Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: κοινωνικά θέματα ή απειλή κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Θα παρουσιαστούν η Έκθεση προόδου του Προεδρείου και της Μόνιμης Επιτροπής και η Έκθεση παρατήρησης για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Μολδαβία (24 Φεβρουαρίου 2019).

Επίσης θα παρουσιαστεί η Ετήσια Έκθεση Δραστηριότητας της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην εαρινή Σύνοδο του 2019 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα μετάσχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων αποτελούμενη από τις βουλεύτριες και τους βουλευτές κ.κ. Αννέτα Καββαδία (επικεφαλής της αντιπροσωπείας), Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Ειρήνη Κασιμάτη, Γεώργιο Κυρίτση, Γεώργιο Ψυχογιό, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ηλία Καματερό και Ελισσάβετ Σκούφα.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η υποψηφιότητα, με πρόταση της Κύπρου, της Ντόρας Μπακογιάννη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού δεν κατάφερε να περάσει στην τελευατία φάση.

Μπακογιάννη: "έχασε το τρένο" της εκλογής στο Συμβούλιο της Ευρώπης – το παρασκήνιο και τί προηγήθηκε

Δεν κατάφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, στην πρώτη προσπάθεια από Έλληνα υποψήφιο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, να περάσει στην τελική λίστα επιλογής από τους Υπουργούς Εξωτερικών.

Θυμίζουμε ότι τον Γενάρη, οι υποψηφιότητες που είχαν αρχικά προκριθεί (short-list) …

X