Μακρόν: «Ασυγχώρητο έγκλημα» η σφαγή των Αλγερινών το ’61

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κράτους χρησιμοποιεί τη λέξη «έγκλημα» σε σχέση με το ζήτημα του κράτους και της Δημοκρατίας», δήλωσε ο ιστορικός Μπενζαμίν Στορά, σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι FranceInfo. [EPA-EFE / Rafael Yaghobzadeh]

Ως «ασυγχώρητο έγκλημα» αναγνώρισε τη σφαγή των Αλγερινών το 1961 ο Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γαλλία αναγνωρίζει τις ξεκάθαρα αποδεδειγμένες ευθύνες», δήλωσε η προεδρία της Γαλλίας το Σάββατο με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της σφαγής των Αλγερινών που έλαβε χώρα στο Παρίσι πριν από 60 χρόνια υπό την ηγεσία του τότε διοικητή της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας Μορίς Παπόν.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός κράτους χρησιμοποιεί τη λέξη «έγκλημα» σε σχέση με το ζήτημα του κράτους και της Δημοκρατίας» – δήλωσε ο ιστορικός Μπενζαμίν Στορά, σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι FranceInfo.

Στις 17 Οκτωβρίου του 1961, χιλιάδες Αλγερινοί που ζούσαν στο Παρίσι και στα προάστιά του διαδήλωσαν μετά από κάλεσμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8.30 το βράδυ που τους είχε επιβάλει η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας στις 5 Οκτωβρίου.

Παρά το απαγορευτικό, περίπου 25.000 διαδηλωτές κατέλαβαν τους δρόμους το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου. Τα σκληρά αστυνομικά μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 12.000 Αλγερινών και τη δολοφονία δεκάδων άλλων, τα πτώματα των οποίων πετάχτηκαν στον ποταμό Σηκουάνα.

«Η Γαλλία αναγνωρίζει τις ξεκάθαρα αποδεδειγμένες ευθύνες», ανέφερε η δήλωση της προεδρίας με αφορμή την τελετή μνήμης των 60 χρόνων.

“Η χώρα μας το χρωστάει πρώτα απ ‘όλα στον εαυτό της, και σε όλους εκείνους που ο πόλεμος της Αλγερίας και τα ίχνη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν έχουν τραυματίσει το σώμα και την ψυχή τους. Και το χρωστάμε ιδιαίτερα στη νεολαία μας, έτσι ώστε να μην παραμένει εγκλωβισμένη σε μνήμες συγκρούσεων και να μπορεί να χτίσει το μέλλον της, με αμοιβαίο σεβασμό και αναγνώριση», πρόσθετε.