Η Λιβύη μπλοκάρει το σχέδιο μετανάστευσης της ΕΕ στη Μεσόγειο

rescue_operation_canary_islands

Ο Πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή της για δράση του ΟΗΕ με στόχο την επικύρωση του στρατιωτικού σχεδίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων μεταναστών στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο Πρέσβης Ibrahim Dabbashi δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εφόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συζητούν το σχέδιο με τις πολιτοφυλακές της Λιβύης που ελέγχουν παράκτιο έδαφος, δεν θα υπάρξει πράσινο φως για ψήφισμα σε επίπεδο ΟΗΕ.

«Η θέση της Λιβύης είναι σαφής: όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποιες άλλες χώρες δεν ασχολούνται με τη νόμιμη κυβέρνηση ως μοναδικού αντιπροσώπου του λαού της Λιβύης, δεν θα πάρει καμία συναίνεση από την πλευρά μας», δήλωσε ο Dabbashi σε συνέντευξη .

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ζητήσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών με τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά των λαθρεμπόρων.

Τα μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας – Βρετανία, Γαλλία, Λιθουανία και Ισπανία – εργάζονται με την Ιταλία για ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα δώσει έγκριση στη ναυτική δύναμη της ΕΕ, να κάνει χρήση βίας στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Αλλά το ψήφισμα αυτό απαιτεί η λιβυκή κυβέρνηση να δώσει πρώτα την έγκρισή της για ενέργειες που θα λάβουν χώρα στο παράκτιο έδαφός της.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης έχει οδηγηθεί έξω από την Τρίπολη και έχει βάση πλέον στην ανατολική πόλη του Τομπρούκ. Ο ΟΗΕ εδώ και μήνες προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

*φωτογραφία  [Noborder Network/Flickr]

X