Λίφτινγκ στις εγγυήσεις – Ασκήσεις επί χάρτου στην Άγκυρα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Λευκωσία: Η Άγκυρα ετοιμάζει σενάρια που θα διαμορφώνουν φόρμουλα στο θέμα της ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία θα διασφαλίζει την παρουσία της στο νησί και μετά την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Το θέμα συζητήθηκε προχθές στις επαφές του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στην τουρκική πρωτεύουσα. Ο κ. Ακιντζϊ έχει, πάντως, ξεκαθαρίσει μετά τις συνομιλίες του με τον Ερντογάν και δημόσια ότι δεν πρόκειται να συζητήσει επί της ουσίας στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, τα θέματα των εγγυήσεων και του εδαφικού.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, η Άγκυρα δίνει την εντύπωση πως συζητά τη διαφοροποίηση του συστήματος εγγυήσεων του 1960, ωστόσο επί της ουσίας αυτό που επιδιώκει είναι ένα αποτυχημένο λίφτινγκ. Μεταξύ λοιπόν των σεναρίων που συζητά η Τουρκία είναι η διατήρηση ενός στρατιωτικού αποσπάσματός της μετά την επίτευξη συμφωνίας, παραπέμποντας στα πρότυπα των βρετανικών βάσεων. Περαιτέρω, η Άγκυρα φλερτάρει και με την ιδέα να μπορεί η τουρκοκυπριακή πλευρά είτε να απευθύνεται στην Τουρκία για βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης είτε να υπάρχουν εγγυήσεις για το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Είναι προφανές ότι τέτοια σενάρια δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τη Λευκωσία και την Αθήνα και αυτό έχει ήδη διαμηνυθεί.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στις 29 και 30 Αυγούστου, προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά.