Λέγκα και Πέντε Αστέρια: «Έγιναν ουσιαστικά βήματα προόδου»

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι [Tinxi/Shutterstock]

Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι έγιναν σημαντικά βήματα προόδου προς την δημιουργία της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μαιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, τα κύρια θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπορεί να έχουν λυθεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. «Προέχει η επίλυση των προβλημάτων των Ιταλών. Θα υπογράψουμε μαζί κυβερνητικό συμβόλαιο», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Θα πρέπει να αποφασιστεί και ποιός θα αναλάβει την πρωθυπουργία — το αν θα επιλεγεί δηλαδή ένα τρίτο πρόσωπο ή αν θα υπάρξει εναλλαγή του Ντι Μάιο με τον Σαλβίνι.

Ως κύρια σημεία αναφοράς του κυβερνητικού προγράμματος, μπορεί να τεθούν μια πιο αυστηρή στάση στο μεταναστευτικό, η κατάργηση του νόμου που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, η στήριξη των ανέργων και μια ενιαία φορολογική κλίμακα. Όσο για τα διάφορα ονόματα των υπουργών, θα είναι αντικείμενο αναλυτικής διαπραγμάτευσης, ιδίως για τα πιο κρίσιμα υπουργεία, που θεωρούνται εκείνα των Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν οι αγορές στην πιθανή πλέον σύσταση της νέας αυτής κυβέρνησης.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, πάντως, έχει την δυνατότητα να παρέμβει, ζητώντας ενδεχομένως την αντικατάσταση κάποιων ονομάτων στη λίστα των υπουργών, σε περίπτωση που τα κρίνει μη ενδεδειγμένα για τη θέση που έχουν επιλεγεί από τα κόμματα.