Πορτογάλος Πρόεδρος: Κυρίαρχη η Φινλανδία για να αποφασίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αρνήθηκε να σχολιάσει τις απειλές για αντίποινα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της πρόθεσης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι «κάθε χώρα αποφασίζει για τη μοίρα της». [Shutterstock/Luis Boza]

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Φινλανδία είναι κυρίαρχη να αποφασίζει ελεύθερα για την ασφάλειά της και ότι αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα αποτελέσει «ενίσχυση με ευρωπαϊκούς όρους».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε ξενοδοχείο της Λισαβόνας σχετικά με το αν η ένταξη της Φινλανδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) θα μπορούσε να επεκτείνει τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ντε Σόουζα απάντησε: «Όχι. Νομίζω ότι αποτελεί λόγο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

«Το γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ, αλλά θέλουν να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ή να έρθουν πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, αυτό αποτελεί ενίσχυση από ευρωπαϊκή άποψη», πρόσθεσε.

Ο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αρνήθηκε να σχολιάσει τις απειλές για αντίποινα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της πρόθεσης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι «κάθε χώρα αποφασίζει για τη μοίρα της».

Εάν επιβεβαιωθεί η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, «υπάρχει ένα κράτος που θεωρεί ότι η ασφάλειά του πρέπει να ανήκει σε έναν οργανισμό, μια αμυντική συμμαχία, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας», επισήμανε.

Αναφερόμενος επίσης στην πιθανή ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, διερωτήθηκε: «Θα είμαστε περισσότερο Φινλανδοί από τους Φινλανδούς και περισσότερο Σουηδοί από τους Σουηδούς;».

«Κυριαρχία σημαίνει ότι κάθε χώρα μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα για την ασφάλειά της και όχι να λένε οι άλλοι: πιστεύουμε ότι είστε πιο ασφαλείς αν δεν κάνετε αυτό το βήμα. Είναι μια επιλογή για τους πολίτες. Είτε υπάρχει κυριαρχία, είτε δεν υπάρχει κυριαρχία», τόνισε.

Η Πορτογαλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του το 1949. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, μεταξύ άλλων, είναι επίσης μέλη αυτής της πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας.

Οι τελευταίες χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ ήταν η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία το 2004, η Αλβανία και η Κροατία το 2009, το Μαυροβούνιο το 2017 και η Βόρεια Μακεδονία το 2020.

Η Ρωσική Ομοσπονδία εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου με εισβολή χερσαίων δυνάμεων και βομβαρδισμούς.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν χτες ότι τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη Κυριακή στο Ελσίνκι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την προθυμία που επέδειξαν οι φινλανδικές αρχές να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία και δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθεί αυτή η «κυρίαρχη απόφαση» του φινλανδικού κράτους, «η διαδικασία ένταξης θα προχωρήσει ομαλά και γρήγορα».