Κυπριακό: Αυλαία χωρίς λευκό καπνό στο Μοντ Πελεράν

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί [Φιλελεύθερος]

Μοντ Πελεράν: Η αυλαία πέφτει σήμερα στο Μοντ Πελεράν και αναζητείται μέσα από μια σύντομη κοινή ανακοίνωση να μην δοθεί η εντύπωση ότι το εγχείρημα απέτυχε. Με την επισήμανση ότι οι δύο ηγέτες έχουν καταφέρει για πρώτη φορά να ανοίξουν τη συζήτηση των κριτηρίων στα Εδαφικό και ότι προχωρούν με θετικό πνεύμα και διάθεση, θα ανακοινωθεί ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δοκίμασαν κι αυτή τη διαδικασία, των συνομιλιών εκτός Κύπρου και επιστρέφουν πίσω στη Λευκωσία για μια δοκιμασμένη πρακτική των εντατικών συναντήσεων.

Η παρέμβαση Ερντογάν διά του ψευδοπρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «η Μόρφου δεν μπορεί να επιστραφεί ποτέ», καθόρισε τα όρια του παιχνιδιού. Στο ήδη παγωμένο τοπίο του Μοντ Πελεράν το μήνυμα ελήφθη από όλους τους εμπλεκόμενους. Η όποια προσπάθεια καταβλήθηκε για να βρεθούν κοινές συνισταμένες στα κριτήρια και να γεφυρωθεί το χάσμα δεν είχε αποτέλεσμα παρά τις πολύωρες συζητήσεις.

Οι χθεσινές συζητήσεις των δύο ηγετών, που έγιναν σε δυο δόσεις,  δεν πέτυχαν το ζητούμενο: Να βγει άσπρος καπνός, αν και οι προσδοκίες ήταν χαμηλές. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν έτοιμη να εισέλθει από χθες το πρωί σε συζήτηση των κριτηρίων του Εδαφικού. Πριν όμως την έναρξη των διαπραγματεύσεων που είχαν προγραμματιστεί για τις 9 το πρωί, η τουρκική πλευρά ζήτησε δίωρη αναβολή «για σκοπούς εσωτερικής διαβούλευσης». Αυτό ήταν ένα πρώτο στοιχείο των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Μουσταφά Ακιντζί. Ήταν πρόδηλο πως ήταν πέραν των δυνάμεων και του και των όρων εντολής του η όποια διαπραγμάτευση.

Οι  εμπλεκόμενοι, πάντως, θεωρούν πως θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας σημειώνοντας πως «τίποτε δεν μπορεί να αποκλείεται».

Μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης οι ηγέτες και οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών πήγαν με λεωφορείο στην πόλη του Μοντρέ όπου παρακάθισαν σε δείπνο που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στο εστιατόριο «Καβό ντε Βινιερόν».

X