Κριτική στον Κουρτς για τη στάση του σε Ουγγαρία, Πολωνία

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο Σεπμπαστιαν Κουρτς. [EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA]

Η αντιπολίτευση στο αυστριακό κοινοβούλιο επέκρινε τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη δικαιοσύνη απέναντι στην Πολωνία και την Ουγγαρία και ότι ήταν επιεικής όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

«Νομίζω ότι είναι λάθος που μιλάμε μόνο για την Πολωνία και την Ουγγαρία συνεχώς», δήλωσε ο Κουρτς στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να ισχύουν εξίσου για όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο καγκελάριος δέχτηκε τα πυρά των φιλελεύθερων NEOS και των Σοσιαλδημοκρατών. «Αν ο Κουρτς πιστεύει ότι είναι λάθος να ξεχωρίσουμε την Πολωνία και την Ουγγαρία στη συζήτηση γύρω από το κράτος δικαίου, τότε αναρωτιέμαι αν δεν έχει παρατηρήσει πώς καταργούνται όλο και περισσότερο τα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα εκεί», εκτίμησε η εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κόμματος NEOS, Claudia Gamon σε δήλωσή της την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος του SPÖ για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Jörg Leichtfried, επέκρινε επίσης τον Kurz ότι «πήρε το μέρος των αυταρχικών καθεστώτων στην Ουγγαρία και την Πολωνία και ότι «υποβάθμισε» την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ σε αυτές τις χώρες.

Ο Κουρτς έχει αντιταχθεί στην προσέγγιση της ΕΕ να επιτεθεί στην Ουγγαρία και την Πολωνία λόγω της παρακμής του κράτους δικαίου αρκετές φορές. Ηδη το 2019, πήρε αποστάσεις από την επικριτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατηγόρησε τα κράτη μέλη της Δυτικής Ευρώπης ότι εφαρμόζουν διπλά μέτρα και σταθμά όταν πρόκειται για ζητήματα κράτους δικαίου.