Κόντρα στις Βρυξέλλες για τα κριτήρια Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Λίφτινγκ στα Συμπεράσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες επιδιώκει η Λευκωσία, προκειμένου να καταγραφεί εκ νέου η υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει πλήρως και «χωρίς δυσμενείς διακρίσεις», «όλα τα κριτήρια» του οδικού χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, «έναντι όλων των κρατών-μελών» της Ε.Ε.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Λευκωσία, υπέβαλε «σχόλια» επί του προσχεδίου Συμπερασμάτων, υπό το φως της προκλητικής αξιολόγησης της Κομισιόν που θεωρεί ότι έχουν «εκπληρωθεί» κριτήρια του οδικού χάρτη της Τουρκίας, αν και ομολογεί ότι η Άγκυρα δεν τα εφαρμόζει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν την αναγνωρίζει.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», οι τροποποιήσεις που επιδιώκει το κυπριακό ΥΠΕΞ, μέσω των σχολίων που υποβλήθηκαν, αναφέρονται χαρακτηριστικά σε «πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή τόσο της συμφωνίας επανεισδοχής (σ.σ. παρανόμων μεταναστών), όσο και του οδικού χάρτη για τις θεωρήσεις διαβατηρίων έναντι όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων».

Παράλληλα, η Λευκωσία ζητά «χωρίς διακρίσεις απαλλαγή της υποχρέωσης για βίζα για τους πολίτες όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. που εισέρχονται στην τουρκική επικράτεια».

Το αρχικό προσχέδιο που είχε κυκλοφορήσει αρκείτο απλώς να αναφέρει ότι «η απαίτηση για θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες θα αρθεί όταν εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια», κάτι που δεν καλύπτει τις επιδιώξεις της Λευκωσίας. Συνεπώς, το ΥΠΕΞ επιδιώκει όπως το επικαιροποιημένο προσχέδιο που θα τεθεί σήμερα ενώπιον των ηγετών των «28», διασφαλίζει πλήρως τα κυπριακά συμφέροντα.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει την περίληψη αναφορών που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Άλλωστε, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη διατυπώσει δυσφορία τόσο για την άρνηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, έναντι και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και για τη στάση της Κομισιόν που θεωρεί ότι η Άγκυρα υλοποιεί κριτήρια του οδικού χάρτη αν και παραδέχεται ότι δεν τα εφαρμόζει στην περίπτωση της Κύπρου. Σε επιστολή του προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η αξιολόγηση της Κομισιόν αποτυγχάνει να επιληφθεί της παντελούς απουσίας προόδου από την Τουρκία» στους τομείς της δικαστικής συνεργασίας και της επανεισδοχής παρανόμων μεταναστών.

Επικρίσεις κατά της Κομισιόν διατύπωσε και ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, προχθές στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ο κ. Κασουλίδης άφησε ανοικτό το επόμενο στάδιο αντίδρασης της Λευκωσίας, επισημαίνοντας ότι «επιφυλασσόμαστε να ενεργήσουμε ανάλογα σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων από πλευράς της Τουρκίας».

Προς νέες εκπτώσεις οι Βρυξέλλες

Αποφασισμένες να δώσουν στα 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες απαλλαγή ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, εμφανίζονται οι Βρυξέλλες, οι οποίες όπως πληροφορείται ο «Φ» βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με την Άγκυρα για την υλοποίηση των 7 εναπομεινάντων κριτηρίων (από σύνολο 72), του τουρκικού οδικού χάρτη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να προβεί σε νέες εκπτώσεις, ακόμη και για το μείζον κριτήριο τροποποίησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της Τουρκίας, αρκούμενη σε μια διακοσμητική αλλαγή του «ορισμού» του επίμαχου νόμου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «η Κομισιόν είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις Ερντογάν για τις θεωρήσεις διαβατηρίων, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της συνεργασίας της Τουρκίας στο Προσφυγικό» και στο πλαίσιο αυτό δρομολογεί την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες. Σημειώνεται ότι η απόφαση επί του προκειμένου θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία και ως εκ τούτου η Λευκωσία δεν έχει τη δυνατότητα να την μπλοκάρει με πολιτικά μέσα (διά της άσκησης βέτο).

X