Η Κομισιόν απέρριψε το αίτημα της Εισαγγελίας της ΠΓΔΜ να διερευνήσει το σκάνδαλο

nikola_gruevski

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τελικά το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της ΠΓΔΜ να αποστείλει ειδικούς για να παρακολουθήσουν τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών της χώρας σχετικά με τις αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που έχει προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα. 

Την αντικειμενικότητά των δικαστικών αρχών αμφισβητεί ανοικτά ο αρχηγός αξιωματικός αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, ενώ η κυβέρνηση Γκρούεφσκι τον κατηγορεί για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απαντητική επιστολή της, θεωρεί πως οι μοναδικές αρμόδιες αρχές, που μπορεί να κρίνουν την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια του έργου των εισαγγελέων, είναι οι σχετικές δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Εισαγγελία της ΠΓΔΜ. Στα μέσα Μαρτίου, η Εισαγγελία ζήτησε από την Κομισιόν να αποστείλει διεθνείς ειδικούς που θα παρακολουθούν το έργο των εισαγγελικών αρχών της χώρας, σχετικά με τις αλληλοκαταγγελίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών. Στην επιστολή της σημείωνε ότι η απόφασή της να καλέσει διεθνείς ειδικούς αποσκοπούσε στην άρση κάθε αμφιβολίας σχετικά με την αντικειμενικότητα των ενεργειών των εισαγγελικών αρχών της ΠΓΔΜ της και συνάδει με την βούλησή της για πλήρη διαφάνεια, όσον αφορά την εξέταση των καταγγελιών τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι είχε επιδοκιμάσει την ενέργεια της Γενικής Εισαγγελίας της ΠΓΔΜ να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αποστείλουν διεθνείς ειδικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ έχει αμφισβητήσει έντονα την αντικειμενικότητα των εισαγγελικών αρχών της χώρας, σημειώνοντας ότι αυτές ελέγχονται πλήρως από την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι και έχει ζητήσει την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Μάρκο Ζβίρλεφσκι. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά τη διεξαγωγή μίας αντικειμενικής και ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες της ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες τουλάχιστον 20.000 πολιτών της χώρας, μεταξύ αυτών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχηγών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Σε αντιδιαστολή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας έχει στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι, σε συναντήσεις που είχαν το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Ζάεβ χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές στη χώρα. Μάλιστα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ έχει ασκήσει δίωξη εις βάρος του Ζόραν Ζάεβ, για εκβιασμό κατά του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.

Euractiv με ΑΜΠΕ

φωτό από EPP/Flickr