«Κόκκινος συναγερμός» στην ΕΕ μετά την νέα πρωτοφανή ναυτική τραγωδία

migrants_boat_people_creditglobal_panorama_flickr

Εντατικές διαβουλεύσεις διεξάγονται στην ΕΕ μετά την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία των τελευταίων χρόνων ανοιχτά των λιβυκών ακτών, στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από 700 έως και 900 μετανάστες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο, κάτι το οποίο επιδιώκουν Ρώμη και Αθήνα. Στην Ιταλία σπεύδει στις 23 Απριλίου ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλεί για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου. Ζητάμε να μην μας αφήσετε μόνους,  είναι το μήνυμα του Ιταλού Πρωθυπουργού.

«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συγκροτεί τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. «Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες», τόνισε η Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, θα οργανωθεί κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, ανακοίνωσε η Επιτροπή, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Παρεμβάσεις Μογκερίνι-Ρέντσι

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Λουξεμβούργο. «Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών», πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση. «Έχουμε πει πολλές φορές ‘φτάνει πια’. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο», σημείωσε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους». Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας «συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;», διερωτήθη ο ίδιος.  Λίγο αργότερα, διευκρίνισε ότι οι η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για να συγκληθεί, μέχρι την Παρασκευή, έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και να τύχει υπεράσπισης η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σε συνεργασία δε με τη Μάλτα προσπαθεί να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί.  «Η υπόθεση αυτή δεν οφείλεται σε έλλειψη βοήθειας. Η βοήθεια είναι άμεση, πέρα και από τα όρια της προηγούμενης αποστολής Μάρε Νόστρουμ. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια πληγή στην Μεσόγειο, που είναι οι νέοι δουλέμποροι του 21ου αιώνα», τόνισε ο Ρέντσι. «Η Ιταλία συνέλαβε, συνολικά, 976 δουλεμπόρους , αλλά ζητάμε να μην μας αφήσουν μόνους. Καταπολεμάμε μια άποψη σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα αυτό μπορεί να θεωρείται δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό το φαινόμενο αυτό αφορά την καρδιά των ανθρώπων και η λύση είναι να σταματήσουν οι αναχωρήσεις από την Λιβύη.

 Τσίπρας: Ανάγκη συνεκτικού σχεδίου

Ο Ρέντσι συνομίλησε τηλεφωνικώς με πλήθος ηγετών μεταξύ του οποίου και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός  συντάχθηκε με το αίτημα του Ιταλού ομολόγου του για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση.  Επίσης απηύθυνε επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Τσίπρα, το σχέδιο πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα: α) αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας, γ) ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για σύγκληση Διάσκεψης των ηγετών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, προκειμένου οι χώρες που επηρεάζονται πιο άμεσα από αυτό το φαινόμενο να συντονιστούν καλύτερα για την ανάδειξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο ίδιος.

 Σφοδρή αντίδραση Ισπανίας-Μάλτας

Έντονη ήταν η αντίδραση και της Ισπανίας, με τον Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, να δηλώνει ότι «καμιά χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή κι αν είναι και όποια κι αν είναι τα μέσα που διαθέτει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη τέτοια γεγονότα», τα οποία χαρακτήρισε «καθημερινές τραγωδίες». «Η απάντηση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη και οι λέξεις πλέον δεν αρκούν. Πρέπει να δράσουμε. Εμείς οι Ευρωπαίοι, διακινδυνεύουμε την αξιοπιστία μας, αν δεν είμαστε ικανοί να αποτρέπουμε αυτές τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν καθημερινά», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει επίσης συρροή μεταναστών. Ωστόσο, όσον αφορά τον αριθμό των μεταναστών, βρίσκεται μακράν πίσω από την Ιταλία ή την Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 16.000 άνθρωποι επιχείρησαν το 2014 να εισέλθουν στην Ισπανία μέσω της Μελίγια και περίπου 5.000 τα κατάφεραν, ενώ στην Ιταλία περισσότεροι από 11.000 μετανάστες αποβιβάσθηκαν μόνο στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυστηρό ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού της Μάλτας.«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε», τόνισε σε αυστηρό ύφος ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μάσκατ.

Μύρνα Νικολαΐδου

φωτο από  Global Panorama/Flickr

X