Κυπριακό: Συνέχιση της συζήτησης για εδαφικό στη Γενεύη στις 20 Νοεμβρίου

Στις 20 Νοεμβρίου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό [Φιλελεύθερος]

Μοντ Πελεράν: Συνέχιση της συζήτησης για το εδαφικό στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη αποφασίστηκε χθες στο Μοντ Πελεράν. Κατά τις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο ελβετικό θέρετρο, αποφασίστηκε διακοπή των συνομιλιών για μια εβδομάδα και συνέχιση της συζήτησης για το εδαφικό στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Εφικτός ο στόχος συμφωνίας για το εδαφικό στη Γενεύη

Θεωρούμε πως ο στόχος για πλήρη συμφωνία στο εδαφικό στη Γενεύη είναι εφικτός δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Είπε πως στόχος των συνομιλιών της Γενεύης είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Κληθείς να πει αν υπάρχει προοπτική στη Γενεύη να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία στο εδαφικό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αυτός είναι ο στόχος. “Και θεωρούμε ότι είναι ένας εφικτός στόχος. Από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του διαλόγου. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προκαθορίσει ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα”, ανέφερε.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της συνέχισης των συνομιλιών για το εδαφικό στη Γενεύη, στις 20 Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών στο Μοντ Πελεράν υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δυο ηγέτες, ένας διάλογος που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί.

“Ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει η απόφαση, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για αναβολή μιας βδομάδας και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη”, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος κατά τη συζήτηση των κριτηρίων, ανέφερε πως “υπήρξε πρόοδος όπως σε όλα τα κεφάλαια, υπήρχε και στο συγκεκριμένο θέμα που έχετε αναφέρει αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία είτε χρειάζεται να συζητηθούν περαιτέρω, ή χρειάζεται να γίνει πιο εις βάθος ανταλλαγή απόψεων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος”.

Σημείωσε πως υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Δεν υπάρχει κατάληξη και είναι για αυτό το λόγο που θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, είπε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας στην Κύπρο θα ενημερώσει ως είχε υποσχεθεί και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τεκταινόμενα στο Μοντ Πελεράν και θα φθάσει στη Γενεύη το Σάββατο 19 Νοεμβρίου και στις 20 Κυριακή θα αρχίσουν αυτές οι νέες συνομιλίες.

Ερωτηθείς πόσες ημέρες θα διαρκέσουν οι συνομιλίες στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει ακόμα καθοριστεί αλλά η αρχική συνεννόηση είναι για τρεις ημέρες.

Κληθείς να πει εάν απόψε τέθηκε οποιοσδήποτε χάρτης επί τάπητος, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια. Πρόσθεσε πως δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο όποιος χάρτης είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως έμειναν στο τέλος των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν για να μπουν στα βαθιά, και ερωτηθείς αν υπήρξε πρόβλημα στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως συζητήθηκαν πολλά θέματα.

“Και όλα τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη δική μας πλευρά και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε τις τελευταίες δυο ημέρες. Προηγουμένως έγινε συζήτηση για πρώτη φορά για πτυχές του περιουσιακού που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και ο διάλογος έφθασε σε ένα σημείο. Δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, υπήρξε όμως σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδος και έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια την ερχόμενη Κυριακή”, ανέφερε.

X