Κοινή επιτροπή για το εμπόριο από ΕΕ και ΗΠΑ

[European Council]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την Πέμπτη (25 Μαΐου) να συγκροτήσουν μια κοινή αντιπροσωπεία για την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας, μετά που οι διαπραγματεύσεις για τις ελεύθερες εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είχαν μπει στον πάγο με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για μια Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) υπό τον τότε Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά η πρόοδος καθυστέρησε από τη δημόσια κατακραυγή. Η TTIP ήταν ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα πριν ακόμα γίνει ο πρόεδρος ο Τραμπ. Οι αναμενόμενες θετικές οικονομικές επιπτώσεις μιας πιθανής συμφωνίας αποδείχθηκαν μάλλον χαμηλές – περίπου το 1% του ΑΕΠ σε μια δεκαετία περίπου.

Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι τα κεφάλαια για την προστασία των επενδύσεων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητα των κρατών μελών να ρυθμίζουν τις αγορές για λόγους προστασίας των καταναλωτών, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αργότερα ένα διεθνές δικαστήριο για την επίλυση διαφορών που θα προέκυπταν από την τεράστια εμπορική συμφωνία. “Επιμείναμε στη σημασία της ύπαρξης ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού”, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Γιούνκερ, αρνούμενος να σχολιάσει τίποτα περισσότερο σχετικά με την TTIP.

Ο κ. Γιούνκερ  πρόσθεσε ότι η κοινή αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν θα συναντηθεί τους επόμενους μήνες για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα εμπορικά θέματα “επειδή εκτιμήσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές αποκλίσεις στην προσέγγιση και την ανάλυση μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων οικονομικών συνασπισμών”. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνάντηση με το Τραμπ, δήλωσε σε τηλεοπτική δήλωσή του ότι το εμπόριο ήταν ένα από τα θέματα που παρέμειναν «ανοικτά».

Η ΕΕ προειδοποίησε το Τραμπ αρκετές φορές να διατηρήσει το διάλογο ανοιχτό. Ωστόσο, η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την TPP έστειλε στην Ευρώπη σαφές μήνυμα σχετικά με την κατεύθυνση που προτίθεται να αναλάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η ΕΕ φαίνεται να αποφάσισε τώρα να αποφύγει την κλιμάκωση ενός λεκτικού πολέμου για το εμπόριο και να προσπαθήσει να ξεκινήσει διάλογο για ευαίσθητα ζητήματα ξεκινώντας από εμπορικές διαφωνίες, λένε οι αναλυτές.

Σε πολιτικό επίπεδο, η διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας με κυβέρνηση Τραμπ θα είναι πολύ δαπανηρή για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δήλωσε ο Sebastian Dullien από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. “Κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είναι τόσο μη δημοφιλής στην ΕΕ όσο ο Τραμπ. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Τραμπ για το εμπόριο διατρέχει τον κίνδυνο να μεταφερθεί μέρος αυτής της αρνητικής εικόνας στην Επιτροπή. Ως εκ τούτου, οι τυχόν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (ΣΕΣ) θα έφερναν σημαντικό κόστος και θα αποτελούσαν όφελος για τους λαϊκιστές σε όλη την Ευρώπη “, πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου, η ιδέα μιας ομάδας εργασίας ή κοινής αντιπροσωπείας, όπως την αποκάλεσε ο Γιούνκερ, στοχεύει να προωθήσει τον φάκελο χωρίς πολύ έμπνευση. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ τόνισαν ότι παρά το γεγονός ότι δεν ολοκλήρωσαν μια συμφωνία σε τέσσερα χρόνια, κατάφεραν να σφραγίσουν μια συμφωνία για την εξάλειψη των δασμών και για τις ρυθμιστικές πρακτικές.

«Με τη συνεχιζόμενη εμπλοκή και των δύο πλευρών και με την πολιτική βούληση να δοθεί προτεραιότητα στα μακροπρόθεσμα οφέλη για τις οικονομίες μας και την ευρύτερη σχέση μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ θα μπορούσαν να επιτύχουν ό, τι σκοπεύαμε να πράξουμε το 2013: να ολοκληρώσουμε μια φιλόδοξη, ολοκληρωμένη και υψηλού επιπέδου συμφωνία που να ενισχύει τη διατλαντική εταιρική σχέση και να  βασίζεται στις οικονομικές μας σχέσεις με τρόπους που βελτιωνουν το βιοτικό επίπεδο και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού “, ανέφερε η έκθεση.