Κίνα: Τέσσερα χρόνια φυλακή για ρεπορτάζ σχετικά με τον ιό της Wuhan

Ένα κινεζικό δικαστήριο καταλόγισε τετραετή ποινή φυλάκισης τη Δευτέρα (28 Δεκεμβρίου) σε πολίτη-δημοσιογράφο για ρεπορτάζ της από την κεντρική πόλη της Wuhan, στο αποκορύφωμα της επιδημίας του κορονοϊού το περασμένο έτος, με την αιτιολογία της «πρόκλησης φιλονικίας και προβλημάτων», όπως είπε ο δικηγόρος.

Η 37 χρονη Ζανγκ Ζαν, ήταν ανάμεσα στους λίγους ανθρώπους των οποίων οι ανταποκρίσεις από τα γεμάτα νοσοκομεία τους άδειους δρόμους σκιαγράφησαν μια πιο ζοφερή εικόνα του επίκεντρου της πανδημίας από το επίσημο αφήγημα.

«Πιθανότατα θα ασκήσουμε έφεση», δήλωσε ο δικηγόρος της, Ρεν Κουαννίου, στο Reuters, επισημαίνοντας ότι η δίκη σε δικαστήριο στο Πουντόνγκ, μια περιοχή του επιχειρηματικού κέντρου της Σαγκάης της Κίνας, έληξε στις 12.30 μ.μ., με την Ζανγκ να καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια.

«Η κ. Ζανγκ πιστεύει ότι διώκεται για την άσκηση της ελευθερίας του λόγου», είχε πει πριν από τη δίκη.

Η κριτική για τον πρώιμο χειρισμό της Κίνας στην κρίση έχει λογοκριθεί, κατήγγειλαν γιατροί. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποδώσει την επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην ηγεσία του Προέδρου Xi Jinping.

Όμως, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο έχοντας μολύνει περισσότερα από 80 εκατομμύρια άτομα και έχει προκαλέσει το θάνατο σε πάνω από 1,76 εκατομμύρια, παραλύοντας τα αεροπορικά ταξίδια, ενώ την ίδια στιγμή τα έθνη έλαβαν σκληρά μέτρα, που έχουν διαταράξει τις βιομηχανίες και τον τρόπο διαβίωσης.

Στη Σαγκάη, αν και η αστυνομία επέβαλε αυστηρά μέτρα ασφαλείας έξω από το δικαστήριο όπου η δίκη ξεκίνησε επτά μήνες μετά την κράτηση της Ζανγκ, ορισμένοι υποστηρικτές ήταν απτόητοι. Ένας άντρας με αναπηρικό καροτσάκι, ο οποίος είπε στο Reuters ότι ήρθε από την κεντρική επαρχία του Χενάν για να υποστηρίξει την Ζανγκ, έγραψε το όνομά της σε ένα πλακάτ, πριν προφτάσει η αστυνομία να τον προσαγάγει. Οι ξένοι δημοσιογράφοι αποκλείστηκαν από το δικαστήριο «λόγω της επιδημίας», ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας του δικαστηρίου.

Η πρώην δικηγόρος κ. Ζανγκ έφτασε στη Γουχάν την 1η Φεβρουαρίου από τη Σαγκάη όπου και διέμενε. Τα σύντομα βίντεο της που ανέβαζε στο YouTube περιλαμβάνουν συνεντεύξεις με κατοίκους, σχόλια και πλάνα από κρεματόρια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, αλλά και το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν. Η κ. Ζανγκ συνελήφθη στα μέσα Μαΐου, ενώ έκανε απεργία πείνας στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου. Οι δικηγόροι της δήλωσαν στο δικαστήριο ότι η αστυνομία έδεσε τα χέρια της και την τροφοδότησε με ένα σωληνάριο. Μέχρι τον Δεκέμβριο υπέφερε από πονοκεφάλους, ζαλάδες, πόνους στο στομάχι, χαμηλή αρτηριακή πίεση και λοίμωξη στο λαιμό.

Τα αιτήματα της υπεράσπισης να απελευθερωθεί η Ζανγκ με εγγύηση πριν από τη δίκη, καθώς και η δυνατότητα μετάδοσης της δίκης σε livestreaming αγνοήθηκαν από το δικαστήριο, δήλωσε ο δικηγόρος της. Σημειώνεται ότι και άλλοι πολίτες-δημοσιογράφοι είχαν εξαφανιστεί χωρίς εξήγηση όπως οι κ.κ. Fang Bin, Chen Qiushi και Li Zehua. Ενώ δεν υπήρξαν νέα για τον Fang, ο Li εμφανίστηκε ξανά σε ένα βίντεο στο YouTube τον Απρίλιο για να πει ότι ήταν σε καραντίνα βίας, ενώ ο Chen, αν και εμφανίστηκε, τελεί υπό παρακολούθηση και δεν έχει μιλήσει δημοσίως, ανέφερε ένας φίλος του.

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

X