Και η Αυστρία υπέρ της φύλαξης των συνόρων Ελλάδος-ΠΓΔΜ

migrants_at_slovenia-austrian_border

Αυξάνονται οι υποστηρικτές του σχεδίου θωράκισης των ευρωπαϊκών συνόρων στα σύνορα της Ελλάδος με τα Σκόπια. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών να αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας μάλιστα ότι η  Αυστρία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την ΠΓΔΜ για την υποστήριξη της χώρας αυτής οικονομικά και με προσωπικό, στη διαφύλαξη των συνόρων.

Ειδικότερα,  ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ)  ότι η  προσφυγική ροή πρέπει να ανακοπεί «συντονισμένα», στην ιδανική περίπτωση, όχι μόνον στα αυστριακά σύνορα, αλλά ήδη και στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, ο οποίος πραγματοποιεί από περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με κύριο θέμα την προσφυγική κρίση, σημείωσε πως οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσανατολιστούν σε μια διαφορετική κατάσταση στην προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καθοριστικής σημασίας να βρεθούν τα Δυτικά Βαλκάνια προετοιμασμένα για αυτή την κατάσταση, ενώ το κλείσιμο των συνόρων πρέπει να γίνεται συντονισμένα και από κοινού.

Απαντώντας στις ανησυχίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το ανώτερο όριο αποδοχής προσφύγων που έχει αποφασίσει η Βιέννη (σ.σ. το 2016 θα ανέλθει σε 37.500 πρόσφυγες), τόνισε πως η Αυστρία δεν θέλει απλά να κλείσει τα σύνορά της και να αφήσει τις χώρες αυτές μόνες τους με το πρόβλημα, αλλά να αναζητήσει μία κοινή λύση, ειδικότερα με την Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια προχωρούν στην ενίσχυση του συρμάτινου φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕ εξετάζει σχέδιο για αποστολή συνοριοφυλάκων και στρατιωτών στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα. Σε περίπτωση που το σχέδιο αυτό ευοδωθεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα.

EurActiv.gr με ΑΜΠΕ