Καθυστερήσεις στην Ελλάδα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο

Έντονη ανησυχίες εκφράζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) λόγω της αργής καταγραφής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα [Frontex]

Έντονη ανησυχίες εκφράζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) λόγω της αργής καταγραφής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την μετεγκατάσταση των μεταναστών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Επί του παρόντος, ο αριθμός των μεταναστών οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα εκτιμάται σε 57.000 και η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι εγγεγραμμένοι ως αιτούντες άσυλο.

Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 8 Ιουλίου, με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσής του 2015, αξιωματούχοι της EASO μετέφεραν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθήσει άλλες χώρες προκειμένου να συμβάλλουν στην ελάφρυνσή της από το προσφυγικό βάρος.

Μετά τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2015, 106.000 αιτούντες άσυλο αναμένεται να μεταφερθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μόνο 2.033 μετανάστες έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα και 793 από την Ιταλία. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μεταφέρει 63.302 μετανάστες από την Ελλάδα και 34.952 άνθρωποι αναμένεται να μεταφερθούν από την Ιταλία.

«Αυτό που μας απασχολεί στην Ελλάδα είναι η καταχώρηση», δήλωσε ο Jean-Pierre Schembri, εκπρόσωπος της EASO.

Οι υποψήφιοι δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη χώρα στην οποία πρόκειται να μετεγκατασταθούν. Τα επιλεγμένα πρόσωπα προς μετεγκατάσταση είναι από εθνικότητες που έχουν πολύ υψηλό βαθμό αναγνώρισης των αιτημάτων ασύλου τους στην αντίστοιχη χώρα (πάνω από 75%). Οι βασικές εθνικότητες τον τελευταίο καιρό είναι η Συρία, η Ερυθραία και το Ιράκ, και η λίστα επιλεξιμότητας προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Τις προσεχείς εβδομάδες, η λίστα αναμένεται να επικαιροποιηθεί.

Προ-εγγραφή και καταχώρηση

Οι ελληνικές αρχές έχουν υιοθετήσει τη διαδικασία προ-εγγραφής, ως πρώτο βήμα, η οποία πρέπει να ακολουθείται από την καταχώρηση, που ισοδυναμεί με την υποβολή αίτησης για άσυλο.

Ο Schembri εξήγησε ότι υπάρχει μια διαδικασία προ-εγγραφής σε εξέλιξη, αλλά αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταχωρηθούν. Οι δύο διαδικασίες ουσιαστικά διαφέρουν με την έννοια ότι στη διαδικασία προ-εγγραφής εμπλέκονται η EASO και η υπηρεσία προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ οι ελληνικές αρχές ασύλου είναι εξολοκλήρου υπεύθυνες για τη διαδικασία εγγραφής.

Για τη μετεγκατάσταση ενός πρόσφυγα, είναι απαραίτητη η καταχώρηση, όχι μόνο η προ-εγγραφή. Καταχώρηση σημαίνει ουσιαστικά ότι ζητούν άσυλο στην Ιταλία ή στην Ελλάδα, διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η προ-εγγραφή επιτρέπει την ενημέρωση των ατόμων σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για άσυλο και τη μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα της ΕΕ, ή τη διαδικάσια αιτήματος για οικογενειακή επανένωση εάν μέλη της οικογένειας έχουν ήδη λάβει άσυλο σε χώρα της ΕΕ.

Η προ-εγγραφή επιτρέπει επίσης τον προγραμματισμό σωστής καταγραφής, η οποία πραγματοποιείται από τις ελληνικές αρχές και μια πιο λεπτομερή συνέντευξη που πραγματοποιείται για να καθορίσει την ακριβή κατάσταση του ατόμου.

Μέχρι σήμερα, 20.000 άνθρωποι έχουν ήδη προ-εγγραφεί στην Ελλάδα.

Η EASO έχει προετοιμάσει πόρους, σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές καλέσουν τον οργανισμό να τους βοηθήσει με την καταχώρηση, είπε ο Schembri. Ανέφερε ότι η EASO θα μπορούσε να αποστείλει 50 εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν με την εγγραφή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η προ-εγγραφή τουλάχιστον δίνει σε αυτούς τους ανθρώπους, ορισμένοι από τους οποίους μένουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα χαρτί που λέει ότι μπορούν να διαμείνουν νόμιμα, μέχρι να καταχωρηθούν. Η EASO τους δίνει κάρτες SIM, έτσι ώστε να μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους για την καταχώρηση. Αλλά το ραντεβού πρέπει να γίνει από τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου.

Οι ελληνικές αρχές είχαν δημιουργήσει ένα σύστημα για επικοινωνία με βάση το Skype, αλλά αποδείχθηκε προβληματικό και η EASO εξέφρασε τις ανησυχίες της αρκετές φορές. Διάφοροι μετανάστες παραπονιούνται από το σύστημα Skype για την επικοινωνία «σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο Schembri.

Ερωτηθείς από την EurActiv εάν θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να κατηγορηθούν για καθυστέρηση, ο Schembri είπε ότι στην πραγματικότητα, οι αρχές της χώρας βρίσκονται κάτω υπό μεγάλη πίεση.

«Δεν είναι αστείο όταν έχεις να καταχωρήσεις 50.000 ανθρώπους», είπε.

Όσον αφορά στην Ιταλία, η κατάσταση φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετική, με την έννοια ότι οι μετανάστες δεν είναι εγκλωβισμένοι όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, και μπορούν να μετακινηθούν προς άλλους προορισμούς με δικά τους μέσα.

«Οι άνθρωποι στην Ελλάδα θέλουν να μετεγκατασταθούν, είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουν. Στην Ιταλία είναι διαφορετικά», τόνισε ο Schembri.

Ο αξιωματούχος της EASO έκανε επίσης έκκληση προς τις χώρες της ΕΕ για παροχή περισσότερων θέσεων μετεγκατάστασης.

Κληθείσα από τη EurActiv να σχολιάσει τις κριτικές ότι το προτεινόμενο από την Επιτροπή σχέδιο μετεγκατάστασης δεν λειτουργεί, η May Ann Ramsay, εκπροσωπώντας την Επιτροπή, έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα.

«Πρότεινε κάποιος καλύτερη λύση;», αναρωτήθηκε.