Καθεστώς ελεύθερης βίζας από του χρόνου ζητά η Ουκρανία εν όψει της Συνόδου Κορυφής

signing_of_dcfta

Η Ουκρανία επιθυμεί  την διαβεβαίωση από την ΕΕ  ότι είναι κατάλληλη υποψήφια για να γίνει μέλος της ΕΕ και ότι από του χρόνου οι κάτοικοί της θα μπορέσουν να ταξιδέψουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται βίζα.  Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εν όψει την Συνόδου Κορυφής, που αρχίζει σήμερα στην Ρίγα της Λετονίας, με την παρουσία και της Ουκρανίας και κορυφαίο θέμα στην ημερησία διάταξη την πολιτική λύση στην σύρραξη στην Ουκρανία.

ΕΕ και Ουκρανία έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία εμπορικής σύνδεσης, η οποία θα ισχύσει από του χρόνου. «Τώρα θέλουμε συγκεκριμένες βεβαιώσεις στη Ρίγα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να γίνει υπαχθεί στη διαδικασία υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην ΕΕ στο μέλλον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Θέλουμε να δούμε φώς στην άκρη του τούνελ», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία αναμένει επίσης στην Σύνοδο και την δέσμευση ότι θα υπάρξει δυνατότητα στους υπηκόους της να ταξιδέψουν ελεύθερα στην ΕΕ.

Η Ουκρανία μαζί με την Μολδαβία και την Γεωργία έχουν υπογράψει εμπορικές και πολιτικές συμφωνίες με την ΕΕ το 2014 και θέλουν να γίνουν μέλη της Ένωσης. Η Σύνοδος στη Ρίγα θα εξετάσει την εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες αυτές καθώς και με πιο ρωσόφιλες,  Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και  Λευκορωσία.

Euractiv με Reuters

 

X