Και η Ρουμανία για την ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας και Β. Μακεδονίας

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπιου της Ρουμανίας [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Η αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί στρατηγική επένδυση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να ξεκινήσουν «χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις ή προϋποθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Μπόγκνταν Αουρέσκου, στη διάρκεια εκδήλωσης για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κροατία (για το α΄ εξάμηνο του 2020).

«Αν μιλάμε για μια Ευρώπη που έχει επιρροή, αυτό ξεκινά στην περιοχή μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ευπρόσδεκτη η προσοχή που δίνει η κροατική Προεδρία στη διαδικασία διεύρυνσης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπό αυτό το πρίσμα, ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας μίλησε για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Πιστεύουμε ότι η αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εξαιρετικά σημαντική, είναι μια στρατηγική επένδυση στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όχι μόνο των υποψήφιων (προς ένταξη) κρατών αλλά και ολόκληρης της ηπείρου» υπογράμμισε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις και να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, με τη Βόρεια Μακεδονία χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις ή προϋποθέσεις και αυτό πρέπει να γίνει πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων (τον ερχόμενο Μάιο) στο Ζάγκρεμπ».

Από την πλευρά της, η πρέσβης της Κροατίας στο Βουκουρέστι, Μαρίγια Καπιτάνοβιτς, αναφέρθηκε στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων τον ερχόμενο Μάιο στο Ζάγκρεμπ.

«Για εμάς, για την Κροατία, η πολιτική διεύρυνσης αποτελεί εγγύηση της ευρωπαϊκής προόδου και της σταθερότητας» τόνισε και συμπλήρωσε πως «πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις για τη νέα μεθοδολογία (για τη διεύρυνση της ΕΕ) δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία».

Η Κροατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013 και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ανέλαβε την εξάμηνη -εκ περιτροπής- προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε ένα σχετικά νέο κράτος της ΕΕ, είμαστε ακόμα αισιόδοξοι. Εξακολουθούμε να θυμόμαστε πολύ καθαρά την αίσθηση ότι θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της ένωσης», σημείωσε η κ. Καπιτάνοβιτς.

X