ΗΒ: Συναγερμός για Κινέζο κατάσκοπο ανάμεσα στους βουλευτές

Στην ειδοποίηση, η MI5 ανέφερε ότι οι δραστηριότητες άσκησης πίεσης από την Christine Lee, η οποία διευθύνει ένα δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο, περιλάμβαναν «εκτεταμένη εμπλοκή με άτομα σε όλο το πολιτικό φάσμα του Ηνωμένου Βασιλείου». [Facundo Arrizabalaga/EPA/EFE]

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν προειδοποίηση ότι ένας Κινέζος πράκτορας δίνει μεγάλα χρηματικά ποσά σε πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις μεταξύ αυτών και ανώτερων μελών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στην ειδοποίηση, η MI5 ανέφερε ότι οι δραστηριότητες άσκησης πίεσης από την Christine Lee, η οποία διευθύνει ένα δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο, περιλάμβαναν «εκτεταμένη εμπλοκή με άτομα σε όλο το πολιτικό φάσμα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Είχαν «οργανωθεί σε μυστικό συντονισμό με το Τμήμα Εργασίας του Ενιαίου Μετώπου (του ΚΚΚ), με χρηματοδότηση που παρείχαν ξένοι υπήκοοι που βρίσκονται στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ».

Στους βουλευτές που έχουν λάβει χρήματα από το δικηγορικό γραφείο της κ. Lee περιλαμβάνονται ο Barry Gardiner, βουλευτής των Εργατικών που έχει λάβει πάνω από 420.000 λίρες από την κ. Lee από το 2014, και ο Ed Davey, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Ο Gardiner απασχολούσε επίσης τον γιο της κας Lee στο κοινοβουλευτικό του γραφείο.

Μιλώντας την Πέμπτη, η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι κάποιος «που έχει εν γνώσει του εμπλακεί σε δραστηριότητες πολιτικής παρέμβασης για λογαριασμό του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχει βάλει στο στόχαστρο βουλευτές».